8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Množična grobišča na ozemlju Iraka, ki ga je Islamska država nadzirala med letoma 2014 in 2017

V predelih na severu in zahodu Iraka, ki jih je med letoma 2014 in 2017 nadzorovala skrajna skupina Islamska država (IS), so našli 202 množična grobišča, v danes objavljenem poročilu ugotavljajo Združeni narodi. V njih bi lahko bilo do 12.000 trupel.

Več kot polovico grobišč so našli v provinci Ninive, kjer je tudi nekdanja prestolnica IS v Iraku, Mosul. V tej provinci sicer še vedno pogrešajo več kot 7200 ljudi, od tega več kot 3100 pripadnikov manjšine Jazidov, kažejo podatki iraških oblasti.

Množična grobišča so poleg tega odkrili še v provincah Kirkuk in Salahedin na severu ter Anbar na zahodu države, so po poročanju tujih tiskovnih agencij ugotovili ZN. Bilo bi jih sicer lahko še veliko več kot 202, saj so številna območja zaradi min ali prisotnosti džihadističnih celic nedostopna.

Doslej so izkopali približno 1250 trupel iz zgolj 28 grobišč. Čaka jih še veliko dela, saj je v nekaterih grobiščih po več tisoč trupel. V več sto grobiščih jih je medtem zgolj po nekaj.

V teh grobiščih zbrani dokazi bodo pomembni za zagotovitev kredibilnih preiskav ter procesov in obsodb v skladu z mednarodnimi standardi, so navedli ZN. Pokoli in drugi zločini, predvsem proti Jazidom, bi lahko po navedbah ZN predstavljali “vojne zločine, zločine proti človečnosti ter tudi genocid”.

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet je ob tem poudarila, da čeprav “grozoviti zločini IS ne polnijo več naslovnic, travma pri ljudeh medtem ostaja, usoda več tisoč žensk, moških in otrok pa še vedno ni znana”.

Družine in predstavniki lokalnih skupnosti se medtem pritožujejo, da ni napredka pri ugotavljanju usode pogrešanih ljudi. Soočajo se tudi z velikimi birokratskimi ovirami, saj se morajo glede tega obrniti na pet različnih uradov.

IS je med letoma 2014 in 2017 v Iraku zasedla številna območja. Decembra lani so iraške oblasti razglasile zmago nad skupino.

Zadnje novice

Sorodne vsebine