10 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Ministri: Ukinitev premikanja ure s prihodnjim letom “nerealna”

Evropska unija bo zelo težko uresničila s prihodnjim letom napovedano ukinitev premikanja ure dvakrat letno, saj potrebuje več časa, da razreši nekatere notranje pomisleke, je danes na neformalnem zasedanju ministrov EU za promet v Gradcu poudaril pristojni minister Avstrije, ki trenutno predseduje EU, Norbert Hofer.

Tudi drugi pristojni ministri so potrdili, da je za odločitev potrebnega več časa, enako pa je ocenila tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Države članice potrebujejo več časa za dokončno odločitev,” je dejala Bulčeva. Kot je dodala, naj bi ministri skušali dogovor o časovnici doseči do decembra.

Avstrija, trenutno predsedujoča EU, je predlagala, da bi premikanje ure uvedli z letom 2021, kar je naletelo na “široko strinjanje”, je dejal Hofer.

“Če načrtujemo to storiti v letu 2019, kot je predlagala komisija, tega ne bo podprla večina držav članic,” je opozoril Hofer ob prihodu na neformalno zasedanje ministrov EU za promet v Gradcu.

“Nujno je, da najdemo kompromis,” je dejal in pozval k previdnosti pri sprejemanju odločitve, da “ne bomo na koncu pristali v različnih časovnih območjih”.

Dve ali tri članice EU naj ne bi želele ukinitve premikanja ure že v prihodnjem letu, in sicer zaradi tehničnih priprav v zračnem prometu in na nekaterih drugih področjih, za kar bi potrebovale 18 mesecev, je danes pojasnil Hofer.

Proti ukinitvi premikanja ure so se sicer izrekle Portugalska, Grčija in Velika Britanija, medtem ko se Ciper, Nizozemska, Irska, Francija in Danska še niso odločile, je sporočilo avstrijsko predsedstvo Sveta EU.

Kot možen vodič za usklajen pristop držav sta tako Hofer kot Bulčeva danes izpostavila že obstoječi dogovor o treh časovnih conah v EU, poroča dpa.

Poleg daljše časovnice za ukinitev premikanja ure naj bi države preučile tudi možnost imenovanja posebnega koordinatorja za ta prehod ter vzpostavitev “varnostne klavzule” v primeru, če bi ena ali dve državi morali razreševati nepričakovane zaplete, je dejal Hofer.

Ministri so se strinjali, da bi se lahko ukinilo premikanje ure, ko se bo ocenilo vpliv takšnega ukrepa. Po njihovi oceni ukinitev premikanje ure dvakrat letno ne sme imeti negativnega vpliva na enotni trg in gospodarstvo, je še sporočilo avstrijsko predsedstvo.

Ministri EU za promet so danes razpravljali o predlogu Evropske komisije, po katerem naj bi vse članice prihodnje leto ukinile premikanje ure dvakrat letno. Države naj bi se same odločile, ali bodo za stalno uvedle poletni ali zimski čas.

A je predlog izvedljiv le, če ga bodo potrdile vse članice in Evropski parlament. Po predlogu komisije naj bi članice Bruselj nato do aprila prihodnje leto obvestile, ali so se odločile za poletni ali zimski čas.

Evropska komisija je izvedla javno posvetovanje, v okviru katerega se je 84 odstotkov od 4,6 milijona udeležencev izreklo proti premikanju ure. Čeprav Bruselj poudarja, da gre za rekorden odziv na posvetovanje, pa ta številka še vedno predstavlja manj kot odstotek celotnega prebivalstva v EU.

Zadnje novice

Sorodne vsebine