14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Minister Vrtovec z evropskimi kolegi za konkurenčnejši železniški promet v EU

Piše: C. R.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je udeležil virtualnega neformalnega zasedanja ministrov EU za promet, na katerem je potekala razprava o železniških politikah v EU. Cilj unije je zagotoviti ogljično nevtralnost do leta 2050, k čemur bo prispeval tudi železniški promet, so po zasedanju sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

“Promet je eden od ključnih sektorjev za doseganje cilja emisijske nevtralnosti do leta 2050, ki si ga je EU zastavila v okviru zelenega dogovora. Zmanjšanja negativnega vpliva prometa na okolje in prebivalce ne bo brez resnih ukrepov na področju železnic,” je na srečanju dejal Vrtovec.

Koronska kriza je po njegovih besedah pokazala, kako hitro se lahko v EU znajdemo brez učinkovitih prometnih povezav, kar ogroža same temelje unije. “Na drugi strani pa moramo krizo izkoristiti kot priložnost za razvoj trajnostnih in odpornih oblik prevoza v luči ciljev zelenega dogovora. Železnice morajo biti prve v vrsti naših prednostnih nalog,” je še dejal Vrtovec.

Poudaril je, da Slovenija podpira aktivnosti za promocijo in razogljičenje področja prometa, za to pa po njegovih besedah potrebujemo privlačen in konkurenčen železniški potniški in tovorni promet v EU. Po njegovem prepričanju bomo to dosegli z izboljšanjem infrastrukture, odpravo ozkih grl, vzpostavitvijo novih povezav, posodobitvijo flote vozil in učinkovitejšo digitalizacijo.

Potrebujemo tudi integriran javni potniški promet za dostop do železniških postaj in nadaljevanje prevoza od končne postaje do cilja potovanja. Potniki bodo osebna vozila zamenjali za železniški potniški promet šele, ko bo ta bolj učinkovit, udoben, hitrejši in hkrati tudi dostopen, je še izpostavil.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine