2.8 C
Ljubljana
petek, 2 decembra, 2022

Minister Tonin na tradicionalnih Dnevih Nata na Češkem

Piše: C. R.

Obrambni minister Matej Tonin danes zaključuje dvodnevni obisk na Češkem, kjer se je udeležil tradicionalnih Dnevov Nata, ob robu pa se je v petek srečal tudi s češkim obrambnim ministrom Lubomirjem Metnarjem. Med drugim sta govorila o vojaškem sodelovanju med državama, tudi na področju gorništva, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Ena od priložnosti za sodelovanje je v okviru Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje, ki deluje v Poljčah na Gorenjskem in v katerem Češka ne sodeluje. Tonin in Metnar sta se dogovorila, da se bodo Čehi centru pridružili prihodnje leto avgusta.

V luči trenutnih razmer v Afganistanu sta se ministra pogovarjala tudi o mednarodnih varnostnih razmerah po svetu, predvsem v Sahelu, kjer bi spremenjene varnostne razmere lahko zelo vplivale tudi na Evropo. Strinjala sta se, da je za zagotavljanje stabilnosti v Sahelu nujno sodelovanje, so sporočili.

Dnevi Nata v Ostravi in dnevi čeških letalskih sil so med največjimi razstavami na področju varnosti in obrambe v Evropi, letos pa potekajo že enaindvajsetič. Cilj dogodka je širši javnosti predstaviti celoten spekter virov in zmogljivosti Češke in njenih zaveznikov na področju varnosti in obrambe ter javnost ozavestiti o pomenu mednarodnega sodelovanja za zagotavljanje varnosti na Češkem, s poudarkom o partnerstvu z državami članicami Nata.

Na dogodku sodelujejo številne države, med drugim Avstrija, Belgija, Kanada, Nemčija, Grčija, Italija, Poljska, Slovaška, Švedska, Švica, Združene države Amerike ter Natova večnacionalna flota večnamenskih tankersko-transportnih letal. Slovenija sodeluje s predstavitvijo dveh letal pilatus PC-9M, so sporočili.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine