16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Mike Pompeo in Kim Yong-chol na večerji v New Yorku

V okviru priprav na vrh med predsednikoma ZDA in Severne Koreje 12. junija v Singapurju sta se v sredo zvečer v New Yorku sestala državni sekretar ZDA Mike Pompeo in podpredsednik centralnega komiteja komunistične partije Severne Koreje Kim Yong-chol, ki bosta s sestanki nadaljevala še danes.

 

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je v sredo dejala, da si ZDA še vedno prizadevajo za izvedbo vrha med predsednikom Donaldom Trumpom in kolegom iz Severne Koreje Kim Jong-unom 12. junija v Singapurju.

Trump je vrh prejšnji teden sprva odpovedal zaradi nekaterih izjav predstavnikov Severne Koreje, nakar je Pjongjang ubral bolj pomirljive tone in Trump si je premislil.

Kim je najvišji predstavnik Severne Koreje v ZDA od leta 2000, ko je Washington obiskal prvi podpredsednik nacionalne komisije za obrambo Jo Myong-rok. Kim je priletel v New York iz Pekinga v sredo.

Zvečer je s spremstvom zapustil hotel Millennium Hilton čez cesto od palače ZN na 1. aveniji in 44. ulici, na isti ulici pa ob 2. aveniji stoji tudi edino diplomatsko predstavništvo Severne Koreje v ZDA, to je misija pri ZN.

Karavana črnih limuzin ga je popeljala do stolpnice Corinthian, kjer sta se srečala s Pompeom. Ta naj bi nocoj v hotelu Palace dal izjavo o pogovorih, po katerih je zaenkrat zgolj tvitnil: “Dobra delovna večerja s Kim Yong-cholom v New Yorku nocoj. Zrezek, koruza in sir ne meniju.”

Je pa ameriški državni sekretar že pred srečanjem sporočil ameriško stališče. “Zavezani smo popolni, preverljivi in nepovratni jedrski razorožitvi Korejskega polotoka,” je sporočil prek Twitterja.

Srečanja med predstavniki ZDA in Severne Koreje naj bi se nadaljevala tudi na demilitariziranem območju med Severno in Južno Korejo, obe državi pa imata delegaciji v Singapurju.

Trump bo prihodnji teden gostil japonskega premierja Shinza Abeja, pretekli teden pa je imel na obisku predsednika Južne Koreje Moon Jae-ina, ki se je v soboto za rešitev vrha nepričakovano sestal s kolegom iz Severne Koreje Kimom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine