23.9 C
Ljubljana
sreda, 4 avgusta, 2021

Microsoft največ vredno podjetje na svetu, Apple drugi

Ameriški proizvajalec iphonov Apple je dolgo časa z velikim naskokom veljal za največ vredno podjetje na svetu, zdaj pa ga je s prestola vrgel proizvajalec programske opreme Microsoft. V letu dni je svojo borzno vrednost povečal za 14 odstotkov na 754 milijard dolarjev (661 milijard evrov) in se s tretjega povzpel na prvo mesto.

Hkrati je Apple svojo vrednost zmanjšal za 17 odstotkov in je na borzi vreden dobrih 715 milijard dolarjev. Googlova krovna družba Alphabet je vredna 685 milijard dolarjev, kar zadošča za tretje mesto, torej je od konca leta 2017 poslabšala svojo uvrstitev za eno mesto. Podatke je zbralo svetovalno podjetje EY.

Med sto največ vrednimi podjetji na svetu, ki so jih analizirali pri EY, je največ ameriških, namreč 57. Le 22 jih prihaja iz Evrope, 21 pa iz Azije in Pacifika, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Vseh sto največjih podjetij na svetu je konec leta 2018 skupaj vrednih 18.100 milijard dolarjev – to je devet odstotkov manj kot pred letom dni.

Četrto mesto na lestvici tako kot že lani zaseda spletni trgovec Amazon. Sledi mu holdinška družba Berkshire Hathaway v lasti bogatega investitorja Warrena Buffetta.

Največ vredni neameriški podjetji sta kitajska internetna koncerna Tencent in Alibaba, ki jima tržna kapitalizacija 381 oz. 339 milijard dolarjev zadošča za šesto in sedmo mesto.

Najdražje evropsko podjetje je živilski koncern Nestle. Na borzi je danes vreden 252 milijard dolarjev, s čimer zaseda 15. mesto.

Zadnje novice

Sorodne vsebine