15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Merklova v težavah zaradi razhajanj z notranjim ministrom; nemška vlada: Merklova ne načrtuje vrha o migracijah

Nemška kanclerka Angela Merkel si prizadeva za pripravo izrednega vrha o migracijah s predstavniki vpletenih držav članic EU. Kot na svoji spletni strani še poroča nemški časnik Bild, ki se sklicuje na vladne predstavnike več članic EU, naj bi srečanje potekalo še pred rednim vrhom EU, ki bo 28. in 29. junija.

Merklova naj bi želela o reševanju migracijske krize govoriti predvsem s predstavniki Grčije, Italije in Avstrije, nejasno pa naj bi bilo, ali naj bi na srečanju sodelovali tudi predstavniki Španije in drugih držav s t.i. balkanske migracijske poti, dodaja Bild.

Kot je za časnik povedal neimenovani predstavnik italijanske vlade, odločitev o tem za zdaj ni sprejeta, saj so še v fazi načrtovanja. Prav tako še ni točno določen datum izrednega vrha.

Merklova se je sicer na domačem političnem prizorišču znašla v težavah zaradi razhajanj z notranjim ministrom Horstom Seehoferjem iz vrst bavarske CSU glede obravnave migrantov, ki prihajajo v Nemčijo.

Seehofer si prizadeva za zaostritev politike in vztraja, da bi na nemških mejah zavračali vse prosilce za azil, ki so jih že registrirali v drugih članicah EU. Merklova to odločno zavrača, češ da bi to spodkopalo evropsko solidarnost, in se zavzema za rešitev na evropski ravni.

Seehofer je sicer v ločenem pogovoru za Bild zanikal, da bi si prizadeval za razkol s sestrsko stranko CDU kanclerke Merklove. Po njegovih besedah si nihče v CSU ne želi strmoglavljenja kanclerke, razkroja partnerstva CDU/CSU ali razpada vladajoče koalicije, v kateri so še socialdemokrati.

Kot je zatrdil, si v CSU želijo zgolj vzdržne rešitve na področju zavračanja migrantov na nemških mejah.

Nemška vlada: Merklova ne načrtuje vrha o migracijah

Nemška vlada je danes zanikala navedbe časnika Bild, po katerem naj bi kanclerka Angela Merkel načrtovala izredni vrh nekaterih držav članic EU o migracijah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“V načrtu ni nikakršnega posebnega vrha EU. Sklic takšnega vrha bi bil v domeni evropskih institucij,” je pojasnil tiskovni predstavnik nemške vlade.

Kot je dejal, se sicer nemška vlada o vprašanju migracij pogovarja “z različnimi članicami in z Evropsko komisijo”.

Bild je, sklicujoč se na vladne predstavnike več članic EU, sicer poročal, da naj bi vrh o migracijah potekal še pred rednim vrhom EU, ki bo 28. in 29. junija, poleg Nemčije pa naj bi na njem sodelovali predstavniki Grčije, Italije in Avstrije.

Merklova se je sicer na domačem političnem prizorišču znašla v težavah zaradi razhajanj z notranjim ministrom Horstom Seehoferjem iz vrst bavarske CSU glede obravnave migrantov, ki prihajajo v Nemčijo.

Merklova se torej zavzema za rešitev na evropski ravni. Priložnost za to bo imela v ponedeljek, ko se bo v Berlinu srečala z novim italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem. Ta sicer vodi vlado, ki sta jo sestavili protimigrantski Liga in Gibanje petih zvezd.

Italijanski notranji minister iz vrst Lige Matteo Salvini je tako v minulih dneh že prepovedal izkrcanje več sto migrantov z ladje Aquarius v Italiji in napovedal, da bo prepovedal dostop v italijanska pristanišča še dvema nemškima organizacijama, ki rešujeta migrante.

Potem ko je migrante z Aquariusa danes sprejela Španija, je Salvini na Facebooku zapisal, da je to znak, da se nekaj spreminja ter da Italija “ni več predpražnik Evrope”.

Španiji se je zahvalil, obenem pa jo pozval, naj sprejme več migrantov. “Zahvaljujem še španski vladi, a upam, da jih bo sprejela še 66.000. In upam, da se pridružijo tudi Portugalci, Maltežani in drugi,” je dodal Salvini.

Malta je namreč prav tako zavrnila migrante z Aquariusa, z Rimom pa se obtožujeta, da ne dosegata svojih humanitarnih zavez in zavez v okviru EU.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine