15.2 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

Merklova: Obdržati Evropo skupaj bo pomembna naloga prihodnjih let

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes poudarila, da bo obdržati Evropo skupaj naloga, ki bo v prihodnjih letih še posebej pomembna. Na novinarski konferenci je poudarila, da si bo še naprej prizadevala za enotno Evropsko unijo, čeprav so transatlantski odnosi zaradi drže ameriškega predsednika Donalda Trumpa močno pod pritiskom.

Nemška kanclerka je imela danes novinarsko konferenco, kot jo ima vsako poletje pred odhodom na dopust. Kot je dejala v zvezi z odnosi z ZDA, je ureditev, kot smo je bili vajeni, pod močnim pritiskom.

Kljub temu sodelovanje z ZDA za Nemčijo ostaja osrednjega pomena. “Še naprej ga bom negovala,” je dejala. Prav tako si bo še naprej prizadevala za načelo multilateralizma, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kanclerka je vprašanje o napovedi novega srečanja med Trumpom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom komentirala z besedami, da pozdravlja vsakršen dialog med njima. Pri tem je izrazila upanje, da bosta govorila o jedrski razorožitvi, saj imata ZDA in Rusija skupaj več kot 90 odstotkov jedrskega orožja na svetu.

Kanclerka je sicer danes pred novinarje stopila le nekaj tednov po grenkem sporu o upravljanju migrantov na nemški meji. Zaradi trenj med njeno Krščansko demokratsko unijo (CDU) in sestrsko Krščansko socialno unijo (CSU) notranjega ministra Horsta Seehoferja se je njena koalicija znašla na robu prepada.

Merklova je danes poudarila, da je bil spor znotraj unije, to je sestrskih strank, glede begunske politike “pogosto zelo oster”. V zvezi s tem je poseben pomen pripisala jeziku, saj ta odslikava politično kulturo in lahko zaostruje ali rešuje spore. Poudarila je, da spor znotraj unije ne sme biti brezkončen. “Vedno bom oglaševala to, da je kompromis razumna stvar,” je poudarila, na spletu poroča časnik Die Welt.

Kanclerka se je dotaknila tudi niza rasno motiviranih umorov v Nemčiji med letoma 2000 in 2007, ki jih je zagrešila neonacistična celica Nacionalsocialistično podzemlje (NSU), in poudarila, da je to črn madež na nemški zgodovini in poglavje, ki ga ni mogoče zapreti.

Članico te celice Beate Zschäpe je nemško sodišče prejšnji teden spoznalo za krivo in obsodilo na dosmrtno zaporno kazen, še štiri moške pa na dolgoletne zaporne kazni. A to še ne pomeni konca enega najodmevnejših sodnih procesov v Nemčiji, saj se bo Zschäpejeva pritožila.

Zadnje novice

Sorodne vsebine