18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Merklova in Putin v soboto na drugem srečanju v manj kot treh mesecih

Nemška kanclerka Angela Merkel se bo v soboto drugič v manj kot treh mesecih sešla z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Na gradu Meseberg pri Berlinu bosta govorila o konfliktu v Siriji in na vzhodu Ukrajine pa tudi o sporu glede plinovoda Severni tok 2, je danes sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert.

Srečanje bosta začela ob 18. uri, po njem pa sta predvideni le izjavi za javnost, ne pa novinarska konferenca, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal Seibert.

Odnosi med Rusijo in Zahodom, tudi Nemčijo, so že dlje časa napeti, med drugim zaradi kriz v Siriji in Ukrajini pa tudi zaradi očitkov o ruskih kibernetskih napadih in vmešavanju v volitve v več članicah Nata.

Razprave sproža tudi načrtovani plinovod Severni tok 2, po katerem naj bi v Evropo dostavljal plin iz Rusije preko Baltskega morja. To skrbi Ukrajino, saj jo bo prikrajšal za tranzitne dajatve od plina, ki sedaj v Evropo teče preko njenega ozemlja.

Voditelja Nemčije in Rusije sta se nazadnje sešla maja v ruskem Sočiju, a Merklova nato ni obiskala Rusije med svetovnim nogometnim prvenstvom.

Sta pa imela kanclerka in zunanji minister Heiko Maas konec julija v Berlinu precej neobičajne pogovore o Siriji in Ukrajini z vodjo ruske diplomacije Sergejem Lavrovom in načelnikom generalštaba ruske vojske Valerijem Gerasimovom. Rusko dvojico je tedaj sprejel tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Za Gerasimova sicer zaradi ukrajinske krize velja prepoved potovanja v EU.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine