4.8 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Medtem ko se Greta z vlakom vrača domov, so se na podnebni konferenci v Madridu dogovorili to, da se niso nič dogovorili

Na podnebni konferenci ZN v Madridu so po 40-urnem podaljšku pogajanj le dosegli kompromisni dogovor o sklepni izjavi, v kateri je 196 sodelujočih držav navedlo, da si bodo prihodnje leto prizadevale za zaostritev podnebnih ciljev do leta 2030, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Štiri leta po sklenitvi pariškega podnebnega dogovora je bila glavna naloga letošnje konference držav pogodbenic Okvirne konference ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC) dokončati knjigo pravil za izvajanje pariškega sporazuma z letom 2021.

Sporazum namreč predvideva, da bodo države leta 2020 izboljšale svoje načrte za boj proti podnebnim spremembam. Glavni kamen spotike v pogajanjih v Madridu je bil, kako izrecno se bodo države v sklepni izjavi zavezale k izpolnitvi te svoje obljube, navaja dpa.

Več podnebnih konferenc se je doslej zavleklo, a še nobena tako dolgo kot letošnja. Končati bi se morala končati v petek popoldne, sklenila pa se je 40 ur kasneje.

Pariški sporazum iz leta 2015 za cilj določa, da se dvig povprečne globalne temperature ohrani znatno pod dvema stopinjama Celzija v primerjavi s predindustrijskim obdobjem, obenem pa poziva k prizadevanjem za 1,5 stopinje.

Naslednja podnebna konferenca ZN bo novembra leta 2020 v Glasgowu na Škotskem.

Medtem pa se Greta že vrača. Po mesecih potovanj čez Atlantski ocean in nazaj se namreč švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg zdaj z vlakom vrača domov. Najstnica je v soboto na Twitterju objavila fotografijo, na kateri sedi na tleh nemškega vlaka, obdana pa je s prtljago.

“Potovanje v prenapolnjenih vlakih čez Nemčijo. In končno sem na poti domov,” je tvitnila.

Nemške železnice so ji v odgovor tvitnile, da ji želijo prijetno pot domov. “In še naprej bomo delali na povečanju števila vlakov, povezav in sedežev,” so dodali.

Tudi številni drugi so se odzvali na tvit mlade aktivistke, saj se je v Nemčiji zelo priljubljeno norčevati iz železnic, saj vlaki pogosto zamujajo in so prenapolnjeni. “Pripravi se na zamude,” je nekdo posvaril. Drugi je komentiral: “Dobrodošla v Nemčiji, javni promet tu je kaos”.

Thunbergova, ki zaradi močnega vpliva na okolje zavrača letenje, je dvakrat prečkala ocean z jadrnico. Ko se je vrnila v Evropo, je v Madridu nastopila na podnebnem vrhu, v petek pa se je na poti proti Švedski ustavila še v italijanskem Torinu, kjer je nagovorila zbrane na podnebnem shodu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine