16 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Medtem ko je Severna Koreja stopila korak nazaj, sedaj z orožjem rožlja Iran

Iran je danes posvaril ZDA, da je pripravljen v primeru njihovega odstopa od jedrskega sporazuma nadaljevati svoj jedrski program. Iran naj bi sicer načrtoval tudi druge “drastične ukrepe”, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP nakazal zunanji minister Mohamed Džavad Zarif.

 

Zarif je sicer ameriškim medijem zagotovil, da cilj njegove države ni proizvesti jedrsko orožje. “ZDA se ne rabijo bati, da bi Iran proizvedel jedrsko orožje,” je dejal Zarif, ki je trenutno na zasedanju ZN o ohranjanju miru v New Yorku.

Morebitni ameriški odstop od pogodbe je pred tem že obsodil iranski predsednik Hasan Rohani, ki je dejal, da bodo odločitev ZDA obžalovale. Obljubil je, da bo Iran v primeru odstopa ZDA ukrepal v roku tedna dni.

Iranski jedrski sporazum bo ena izmed glavnih tem pogovora med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, ki bo v ponedeljek na uradnem obisku v Washingtonu. V petek bo Macronu sledila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Zarif je še opozoril, da bi morali evropski voditelji prepričati Trumpa v spoštovanje sporazuma. ZDA bi sicer lahko izgubile vso kredibilnost v mednarodni skupnosti, je prepričan. Pozval je tudi, naj se Trumpu ne nudi koncesij.

“ZDA pod Trumpovo administracijo so naredile vse, kar je v njihovi moči, da Iranu preprečijo koristi od sporazuma,” je dejal Zarif, ki meni, da bi ameriški odstop od sporazuma vsem vladam poslal sporočilo, naj nikoli ne sklenejo dogovora z ZDA.

Evropski voditelji upajo, da bodo Trumpa prepričali, da ne odstopi od sporazuma. Naj bi mu pa ponudili izvrševanje pritiska na Iran, da bi sklenili sporazum o raketnih poskusih Irana in omejevanju njegovega vpliva v Jemnu, Siriji in Libanonu.

Iran je julija 2015 z ZDA, Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo, Rusijo in Kitajko podpisal sporazumom o svojem jedrskem programu. V zameno za odpravo nekaterih gospodarskih in finančnih sankcij ZDA in EU je Teheran predal večino svojega obogatenega urana in omogočil nadzor inšpektorjev Združenih narodov v svojih jedrskih obratih.

Trump je državam EU dal čas do 12. maja, da sporazum “popravijo”. Iran pa na vnovična pogajanja o sporazumu ne pristaja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine