0.3 C
Ljubljana
četrtek, 30 novembra, 2023

Medijske manipulacije ob poročanju o dogajanju v Izraelu se nadaljujejo, v španoviji s Hamasom tudi STA!

Piše: G. B. 

Izrael še tretjič napadel begunsko taborišče Džabalija v Gazi“, “Izrael napadel bolnišnico” – takšne in podobne naslove lahko beremo na slovenskih osrednjih spletnih medijih in tudi v časopisih. Nepoučen bralec – in žal je to večina javnosti – res dobi občutek, da judovska država dejansko izvaja genocid proti Palestincem. Pri tovrstnem “obveščanju” slovenske javnosti pa ključno vlogo igrata dva medija, ki ju financiramo davkoplačevalci, to pa sta RTV Slovenija in STA.

Izraelska vojska nadaljuje z obstreljevanjem in kopensko ofenzivo na Gazo. Davi so izraelska vojaška letala znova napadla okolico tamkajšnje bolnišnice Al Kuds, v kateri je trenutno okoli 14.000 civilistov, je sporočil palestinski Rdeči polmesec. Izraelske sile so še tretjič v treh dneh ciljale tudi begunsko taborišče Džabalija,” je danes na svojem spletnem portalu poročala STA, ki s tem namiguje na bestialno brezobzirnost izraelske vojske in njenih napadov na civiliste. STA je novico naslovila Izrael še tretjič napadel begunsko taborišče Džabalija v Gazi. To je seveda le ena od mnogih podobnih vsebin na tem portalu, a prav tu se skriva največja manipulacija. Pozorno branje nadaljevanja novice pa razkrije, za kaj v resnici gre.

Mar res izvajajo genocid?
Poglejmo nadaljevanje: “V prvih dveh izraelskih napadih na Džabalijo v torek in sredo je bilo ubitih skoraj 200 ljudi, več kot 750 pa je bilo ranjenih. V tretjem napadu so življenje izgubili najmanj trije Palestinci, številni pa so bili ranjeni. Okoli 120 ljudi je pogrešanih, so po poročanju katarske televizije Al Jazeera sporočile palestinske oblasti v enklavi.” Torej, STA se tu sklicuje neposredno na palestinske oblasti v Gazi. Seveda ne pove, da je to v resnici Hamas, ki ima v tej enklavi vso oblast, tudi na palestinski Rdeči polmesec (nekakšna muslimanska različica Rdečega križa). Povedano drugače: naša največja tiskovna agencija, ki jo financiramo slovenski davkoplačevalci, nam dejansko na krožniku servira Hamasovo propagando, o čemer smo sicer že pisali. Glavna težava pri tem pa je, da v duhu te propagande delujejo tudi Združeni narodi, kjer je vpliv arabskega lobija zelo velik in zato potrjuje poročilo Hamasove propagande, da Izrael brezobzirno raketira begunsko taborišče. Jasno je, da je samo po sebi to vojni zločin, na kar Združeni narodi tudi namigujejo. STA ob tem tudi navaja, da je izraelska vojska izvedla raketne napade tudi na okolico bolnišnice Al Kuds. Spopade Izraela s Hamasom agencijsko poročilo STA omeni samo mimogrede.

Česa javnost ne ve o Gazi in Hamasu?
Toda ali na območju Gaze sploh obstajajo neodvisni viri, ki bi lahko potrdili to, kar širi Hamas s svojo propagando? Ni skrivnost, da takšno poročanje po svetu spodbuja vse večji antisemitizem in sovraštvo do Judov, tudi v Evropi se širijo fizični napadi na hiše, kjer prebivajo Judi, pa tudi na judovska pokopališča. V ozadju pa je tudi poskus, kako čim širšo javnost z zavajajočo propagando prepričati, da se udeležijo propalestinskih demonstracij.

Dejstvo je, da je širši javnosti zamolčano predvsem dvoje. Prvič, da je Hamas (skupaj z drugimi skrajnimi organizacijami) dejansko fundamentalistično gibanje, ki terja nič manj kot uničenje izraelske države. Ne želi nobenega kompromisa ali dogovora, pač pa uničenje. Drugič, Hamas deluje tako, da so izvajalci njegovega terorja na varnem, medtem ko za živi ščit nastavlja civilno prebivalstvo, zato pogosto svoja oporišča nastavlja v bližini šol, bolnišnic, verskih objektov itd. Tudi humanitarna in finančna pomoč je dejansko pod velikim vprašanjem, saj z njo v končni fazi upravlja Hamas. Prav Hamas tudi preprečuje beg prebivalcev Gaze, na drugi strani tudi Egipt in Jordanija ne želita sprejeti beguncev iz Gaze. S tem so prebivalci Gaze ves čas stalni talci Hamasovega ekstremizma. Po smrtonosnem napadu 7. oktobra letos je bilo jasno, da bo Izrael želel rešiti Hamasovo vprašanje za vedno, a Hamasov cilj je dejansko povzročiti čim več civilnih žrtev na obeh straneh. Zato ne preseneča, da se prebivalci Gaze najbolj bojijo prav Hamasovih akcij, saj vedo, da po tistem vedno sledi izraelski odgovor.

Prav iz tega razloga so razni pozivi k prekinitvi ognja dejansko le sprenevedanje in neupoštevanje realnih razmer v Gazi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine