19.5 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Med demonstracijami v Sofiji eksplodirala bomba; en policist hudo ranjen

Zadnje tri dni v Sofiji in nekaterih drugih bolgarskih mestih, predvsem tistih, v katerih delujejo različne nevladne organizacije, potekajo protivladne demonstracije, ki pa postajajo vse bolj nasilne. Celo do te mere, da je v petek v Sofiji eksplodirala tudi bomba. 

V petek okoli devete zvečer so se protivladni protestniki zbrali v središču Sofije. Povod za proteste je bojda nezadovoljstvo z protikoronskimi ukrepi vlade, čeprav poznavalci bolgarske politike menijo, da poteka zakulisni boj za oblast med levičarskim predsednikom države in desno-sredinsko vlado. Protestniki naj bi bili orodje, ki bo povzročilo padec vlade, v krizi pa naj bi namesto novih volitev začasno vodil državo predsednik države z zelo razširjenimi pooblastili.  

V petek so torej v Sofiji in nekaterih drugih mestih, denimo v Varni in Ruseju, protestniki odšli na ulice. V Sofiji so se zbrali v središču mesta in nato odšli v protestni povorki od sedeža vlade do poslopja parlamenta. Po pričevanju očividcev so jedro demonstrantov sestavljali predvsem mladi, stari do 20 do 30 let, opremljeni s plakati z protivladno vsebino in zahtevami po odstopu vlade. Mnogi med demonstranti so bili oblečeni v črno in opremljeni s anarhističnimi zastavami Antife. Nenadoma je iz množice priletelo med policiste, ki so spremljali povorko, eksplozivno telo in hudo ranilo enega izmed policistov. 

Predsednik vlade Boyko Borisov je že pozval demonstrante, da če že demonstrirajo, naj to počnejo mirno in brez nasilja. Borisov je tudi sporočil demonstrantom, da je vlada storila vse kar je mogla za ustavitev epidemije v državi in jih pozval, naj s svojimi akcijami ne izničijo doseženega ter ne ogrožajo zdravja sodržavljanov. 

 Bolgarija je sicer v petek zabeležila 330 novo okuženih s koronavirusom, skupaj je v državi okuženih že 6700 oseb, 262 jih je virusu podleglo. Pandemija očitno uhaja izpod kontrole in množična zborovanja bodo k temu le še pripomogla. 

Vane T. Costa

Zadnje novice

Sorodne vsebine