2.2 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Mayeva zaskrbljena zaradi nove zastrupitve z novičokom na Otoku

Britanska premierka Theresa May je danes izrazila zaskrbljenost, da sta bila v Veliki Britaniji živčnemu strupu novičok izpostavljena še dva človeka. Gre namreč za enak strup kot v primeru zastrupitve nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegove hčere v začetku marca.

 

“To, da sta bila novičoku v Veliki Britaniji izpostavljena še dva človeka, je zelo skrb vzbujajoče. Vem, da bo policija v preiskavi preiskala vsak kotiček,” je Mayeva dejala med obiskom pri nemški kanclerki Angeli Merkel v Berlinu.

Poleg tega se je kanclerki zahvalila za “neomajno podporo” Nemčije, ki je bila ena izmed številnih držav, ki je po zastrupitvi Skripala in njegove hčere izgnala ruske diplomate. London namreč Moskvo obtožuje, da stoji za zastrupitvijo Skripalovih z novičokom v angleškem Salisburyju.

“Čas je, da Rusija natančno pojasni, kaj se je dogajalo v Salisburyju,” je danes v britanskem parlamentu povedal notranji minister Sajid Javid. “Popolnoma nesprejemljivo je, da so naši ljudje namerne ali nenamerne tarče,” je poudaril.

V Moskvi so danes dejali, da nimajo informacij o paru, ki je bil na britanskih tleh po trditvah Londona izpostavljen enakemu živčnemu strupu kot nekdanji vohun in njegova hči. Komentirali so, da gre za zelo skrb zbujajoč primer, in hkrati Londonu očitali, da ni bil nikoli zainteresiran za skupno preiskavo marčne zastrupitve.

Javid je v parlamentu dejal, da se preiskava zastrupitve britanskega para osredotoča na morebitno povezavo s primerom Skripal. Dodal je, da sta 44-letna ženska in 45-letni moški verjetno v stik s strupom prišla na kraju, ki ni bil vključen v obsežno čiščenje po marčni zastrupitvi. Britanca sta v kritičnem stanju v bolnišnici.

Zadnje novice

Sorodne vsebine