9.5 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Mayeva v torek pri Merklovi in Macronu na pogovorih o brexitu

Nemška kanclerka Angela Merkel bo v torek, dan pred vrhom EU o brexitu, dopoldne v Berlinu gostila britansko premierko Thereso May na pogovorih o izstopu Velike Britanije iz EU. Iz Berlina bo britanska premierka odpotovala v Pariz, kjer se bo o tej temi zvečer pogovarjala še s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

“Kanclerka in britanska premierka bosta izmenjali mnenja o brexitu ter o sredinem izrednem vrhu Evropskega sveta,” je danes sporočil tiskovni predstavnik Merklove Steffen Seibert.

Kmalu zatem so iz Elizejske palače sporočili, da se bo Mayeva sešla tudi s francoskim predsednikom. Kot so zapisali, bodo ti pogovori, ki sprva niso bili predvideni, delovno srečanje v okviru priprav na izredni vrh o brexitu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mayeva bo Berlin in Pariz obiskala pred vrhom v Bruslju, na katerem bodo voditelji preostalih 27 članic unije v sredo odločali o prošnji Mayeve za vnovično preložitev brexita. Po novem podaljšanju zdaj kot rok za izstop, ki je bil sprva predviden 29. marca, velja 12. april, britanska premierka pa je v petek zaprosila za preložitev brexita do 30. junija. Zatrdila je, da si bo njena vlada prizadevala za izstop do 23. maja, a se bo pripravljala na evropske volitve za primer, če brexit do takrat ne bo možen.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je pred dnevi dejal, da se lahko v primeru potrditve ločitvenega sporazuma do 12. aprila brexit preloži do 22. maja. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je po neuradnih navedbah predlagal enoletno “prožno” preložitev.

Končno odločitev o že drugi preložitvi brexita morajo voditelji sedemindvajseterice sprejeti soglasno. Kot je danes poudaril tiskovni predstavnik Merklove, je pomembno, da preostale članice glede tega govorijo z enim glasom. “Odločnost in soglasnost sta na vrhu odločilna,” je dejal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine