6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Mayeva svari pred drugim referendumom o brexitu

Britanska premierka Theresa May bo danes nagovorila britanski parlament, kjer bo predvidoma posvarila pred drugim referendumom o brexitu, saj bo ta po njenih besedah povzročil nepopravljivo škodo britanski politiki.

“Drugi referendum (…) bo povzročil nepopravljivo škodo integriteti naše politike,” bo v parlamentu povedala Mayeva, kot kažejo izseki iz njenega govora, ki jih je objavil njen urad. Poleg tega bo nov referendum po njenih besedah “še bolj razdelil našo državo v trenutku, ko bi si morali prizadevati za njeno enotnost”, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Mayeva se že dlje časa sooča s pozivi k drugemu referendumu, vendar jih vztrajno zavrača, saj bi s tem po njenem mnenju izdali rezultat referenduma iz leta 2016, na katerem so se Britanci s tesno večino odločili za izstop njihove države iz Evropske unije.

Zagovorniki drugega referenduma medtem menijo, da današnji komentarji kažejo na to, da so oblasti idejo vzele resno. Po neuradnih informacijah naj bi vlada o tem razmišljala.

“Nov referendum bi bil drugačen od referenduma leta 2016, saj zdaj vemo več o tem, kaj pomeni brexit,” je povedala poslanka opozicijskih laburistov Margaret Beckett, ki zagovarja drugi referendum. Izvedba brexita, ne da bi preverili, ali se Britanci še strinjajo z njim, “bo zgolj poglobila delitve”, je dodala.

Mayeva bo parlament nagovorila, potem ko so pretekli teden voditelji preostalih 27 držav članic EU opredelili zagotovila, ki naj bi omogočila potrditev sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu. Obljubili so trdno odločenost, da se bodo poskušali izogniti uporabi spornega varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku, ki najbolj moti britanske poslance.

Premierka se je pretekli teden odločila za preložitev glasovanja o dogovoru v parlamentu, ki je bilo predvideno v torek, ker bi zagotovo doživela poraz. Glasovali bodo januarja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine