9.5 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Mayeva se že sestala z irskim premierjem

Britanska premierka Theresa May danes v Bruslju ne pričakuje takojšnjega preboja glede zagotovil za pomiritev pomislekov glede varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku, ki bi omogočila potrditev sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu.

“Ne pričakujem takojšnjega preboja. Upam pa, da bomo lahko čim hitreje začeli delo glede potrebnih zagotovil,” je dejala ob prihodu na vrh EU v Bruslju, kjer bo poskušala pridobiti politična in pravna zagotovila za pomiritev omenjenih pomislekov.

Mayeva, ki je sinoči preživela glasovanje o nezaupnici v svoji konservativni stranki, je danes potrdila, da ne bo vodila stranke v nove volitve leta 2022. Njeno srce bi si tega želelo, a v stranki želijo, da to stori nekdo drug, je dejala.

“Včeraj je bil težek dan,” je še dejala Mayeva, hvaležna za podporo torijcev. A obenem je izpostavila, da je slišala glasne in jasne pomisleke, zaradi katerih si bo danes prizadevala za dodatna zagotovila, ki bi omogočila potrditev sporazuma o brexitu.

Tako v uniji kot na Otoku sicer razpravljajo o pripravah na brexit brez dogovora, a najbolje za vse je, da se potrdi dogovorjen ločitveni sporazum, je še poudarila britanska premierka.

Preostala sedemindvajseterica je Mayevi pripravljena pomagati, a poudarja, da novih pogajanj ne bo in da ni mogoča nobena rešitev, ki bi bila v nasprotju z ločitvenim sporazumom.

Mayeva se je, kot je povedala, že sestala z irskim premierjem Leom Varadkarjem, tik pred vrhom pa se srečuje tudi s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom.

Voditelji 27 članic unije so sporazum o brexitu potrdili na izrednem zasedanju novembra. Glasovanje britanskega parlamenta je bilo predvideno v torek, vendar ga je Mayeva preložila, ker podpora sporazumu zaradi pomislekov glede varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku ni bila verjetna.

Nato je morala Mayeva še na glasovanje o nezaupnici v svoji konservativni stranki, na katerem je v sredo zvečer dobila podporo in tako ostaja na čelu torijcev.

Sedemindvajseterica je po neuradnih navedbah pripravila osnutek izjave v šestih odstavkih, v katerem naj bi pisalo, da irsko varovalo ni zaželen izid za unijo, temveč le zavarovalna polica ter da je unija pripravljena preučiti možnost dodatnih zagotovil, ki pa nikakor ne bi spreminjala niti nasprotovala izstopnemu sporazumu.

V osnutku izjave naj bi pisalo tudi, da bi varovalo, če bi ga že bilo treba uporabiti, veljalo le začasno, dokler ne bi bil dogovorjen nov sporazum EU in Združenega kraljestva, ter da bi si EU v tem primeru po najboljših močeh prizadevala za hiter dogovor o sporazumu, ki bi nadomestil varovalo.

Za zdaj ni jasno, ali bo to dovolj za britanske dvomljivce, ki nočejo, da bi bilo Združeno kraljestvo za stalno ujeto v irsko varovalo, ki predvideva – če ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih – vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko.

Vsa ta zagotovila, ki se neuradno omenjajo, sicer niso nič novega in potrjujejo napovedi evropskih diplomatskih virov, da lahko Mayeva v pomoč pri ratifikaciji pričakuje le “diplomatsko kozmetiko”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine