18.7 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Mayeva: Osnutek politične izjave o prihodnjih odnosih dober za Združeno kraljestvo

Osnutek politične izjave o prihodnjih odnosih po brexitu, o katerem so se dogovorili pogajalci EU in Združenega kraljestva, je dober za celotno Združeno kraljestvo, je danes v prvem odzivu poudarila britanska premierka Theresa May. Kot je dodala, gre dogovor v korak s tistim, za kar so se Britanci odločili na referendumu leta 2016.

 

“Britanci želijo, da se to uredi. Hočejo dober dogovor, ki nas bo postavil na pot v svetlejšo prihodnost. Ta dogovor je na dosegu roke in odločena sem ga uresničiti,” je še dejala Mayeva na Downing Streetu.

Povedala je še, da se je pogovarjala s španskim premierjem Pedrom Sanchezom, ki je napovedal, da Španija na nedeljskem vrhu EU ne bo podprla dogovora o brexitu, če v osnutku dogovora ne bo sprememb glede vprašanja Gibraltarja. Poudarila je, da verjame v dogovor, ki bo uresničil pričakovanja “vse družine Združenega kraljestva, tudi Gibraltarja”.

Britanska premierka je člane vlade z dogovorom že seznanila v konferenčnem klicu, britanske poslance pa bo v zvezi z osnutkom dogovora nagovorila ob 15. uri po krajevnem času (16. uri po srednjeevropskem), poroča britanski BBC.

Osnutek izjave, ki je pricurljal v medije, postavlja temelje za “ambiciozno, široko, globoko in prožno” partnerstvo med EU in Združenim kraljestvom na področju trgovine, gospodarstva, varnosti in drugih področjih ter na podlagi pravega ravnotežja med pravicami in obveznostmi. Prav tako je dosežen dogovor o vprašanju podaljšanja prehodnega obdobja, ki je bilo še odprto. Prehodno obdobje po brexitu bo mogoče podaljšati za dve leti, do konca leta 2022.

EU in Združeno kraljestvo se v osnutku strinjata, da bosta razvila ambiciozno in uravnoteženo gospodarsko partnerstvo, ki bo vključevalo prostotrgovinsko območje in temeljilo na enakih konkurenčnih pogojih.

Enaki konkurenčni pogoji naj bi veljali za državne pomoči, na področju konkurence, pri standardih na področju socialnih vprašanj in zaposlovanja, pri okoljskih standardih, na področju podnebnih sprememb in pri pomembnih davčnih vprašanjih.

Med partnericama po brexitu naj ne bi bilo nikakršnih carin in kvot, veljala naj bi ambiciozna carinska ureditev, ki naj bi nadgradila in izboljšala enotno carinsko območje, ki ga predvideva ločitveni sporazum.

EU in Združeno kraljestvo se v osnutku izjave med drugim zavezujeta tudi k zagotavljanju povezanosti v potniškem in tovornem letalskem prometu ter vzajemni brezvizumski ureditvi za kratka potovanja.

V povezavi s Severno Irsko strani v osnutku politične izjave potrjujeta odločenost, da s sporazumom o prihodnjih odnosih nadomestita predvideno rezervno rešitev oziroma varovalo, pri čemer je temeljni cilj izogniti se “trdi meji” na irskem otoku.

Osnutek izjave vključuje tudi dogovor, da bo nov sporazum o ribištvu del prihodnjih odnosov ter da je cilj sklenitve in ratifikacije tega sporazuma do 1. julija 2020.

Zadnje novice

Sorodne vsebine