6.3 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Mayeva bo predstavila načrt za trgovanje z EU po brexitu

Britanska vlada se bo danes sestala na seji, na kateri bo premierka Theresa May predstavila načrt za trgovanje med Veliko Britanijo in Evropsko unijo po brexitu. Minister za brexit David Davis naj bi že posvaril, da je ta predlog neizvedljiv in da ga bo Bruselj zavrnil.

Kot so povedali viri v vladi, predlog vsebuje elemente dveh preteklih načrtov o carinah po britanskem izstopu iz unije, ki ju je Bruselj zavrnil. “Vsebuje najboljše iz obeh – omogoča trgovanje z EU brez ovir in obenem prosto določanje naših carin,” so povedali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ob tem bodo s posebno tehnologijo ugotavljali, kam je določeno blago namenjeno, in tako določili, ali je treba zaračunati evropsko ali britansko carino. Otok bo v dogovoru z Brusljem pobiral tudi evropske carine, kar pomeni, da bo lahko britansko blago prosto potovalo v EU.

Mayeva je ob četrtkovem obisku pri nemški kanclerki Angeli Merkel izrazila upanje, da bodo z ministri “razpravljali in odločili o samostojni nadaljnji poti”. Upa, da bo to vodilo k intenzivnejšim in hitrejšim pogajanjem z unijo.

Ni sicer še gotovo, ali bodo vsi ministri podprli premierkin načrt. Davis je tako denimo po navedbah virov dejal, da predlog ni izvedljiv in da ga bo EU zavrnila.

Na Downing Streetu verjamejo, da bodo ta pravila vsaj deloma začela veljati pred koncem prehodnega obdobja, ki bo sledilo izstopu. Otok bo unijo zapustil 29. marca 2019, prehodno obdobje pa naj bi se končalo konec leta 2020. Pravila bodo verjetno podobna tistim v EU, pri čemer bo imel besedo tudi britanski parlament.

Zadnje novice

Sorodne vsebine