16.5 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Maske vse bolj padajo: nemška kanclerka Angela Merkel odločno brani razvpiti dogovor o migracijah

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v nemškem parlamentu branila globalni dogovor ZN o migracijah, ki je tudi v Nemčiji požel številne kritike. Kot je pojasnila, je dogovor primeren skupen odgovor na reševanje globalnih problemov, saj je treba migracije reševati v mednarodnem kontekstu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

“Ta dogovor za migracije, tako kot dogovor za begunce, je pravi poskus odgovora (…) za mednarodno in skupno reševanje globalnih problemov,” je dejala kanclerka v prvem nagovoru v parlamentu odkar je napovedala odhod z vrha krščanskih demokratov (CDU).

Po njenih besedah je begunska kriza pokazala, kako pomembno je reševanje vprašanja beguncev in migracij v povezavi z mednarodno skupnostjo, saj bo tovrstne težave katerakoli država težko rešila sama.

Dogovoru nasprotujejo tudi nekateri nemški krščanski demokrati, čeprav je kanclerka večkrat poudarila, da je dogovor v interesu Nemčije in da ni pravno obvezujoč.

Kanclerka je sicer danes v parlamentu sodelovala na splošni razpravi o proračunu za prihodnje leto, a se je v govoru osredotočila predvsem na vlogo Nemčije v svetu. Med drugim je spregovorila še o digitalizaciji, stanju multilateralizma, pri čemer je posvarila pred nacionalizmom, ter brexitu.

Po burnem dogajanju prejšnji teden, ko so pogajalci Evropske unije in Velike Britanije oblikovali osnutek dogovora o brexitu, je Merklova danes poslancem dejala, da ga bo Nemčija podprla. Ponovno je izrazila obžalovanje, da bo Velika Britanija zapustila unijo.

Med težavnejšimi preprekami do sprejetja dogovora je omenila vprašanje meje na irskem otoku in pomisleke Španije, ki so se zbrali predvsem okoli statusa Gibraltarja. Glede Madrida je izrazila upanje, da bodo do vrha EU v nedeljo našli primerno rešitev.

Vprašanje proračuna je bila danes v parlamentu obstranska zadeva. V okviru proračunskih načrtov za prihodnje leto namerava vlada med drugim povečati izdatke za obrambo, razvojno pomoč in socialne zadeve. Tako predlagajo znižanje stroškov zdravstvenega zavarovanja in okrepitev podpore družinam. Proračun bo leta 2019 znašal 356,4 milijarde evrov, kar je 13 milijard več kot letos. Potrjevali ga bodo predvidoma v petek, še piše dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine