17.7 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Marinko Kordić: Primer klasične obveščevalne operacije z elementi nacionalne veleizdaje – tudi na Hrvaškem izvažajo “novice”

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Odkar je vodenje države prevzela aktualna vlada Janeza Janše, se poročanje o Sloveniji neverjetno pogosto pojavlja tudi v tujih medijih. To seveda ni naključje, mreža naše tranzicijske levice se namreč razprostira tudi preko naših meja. Očitno pa se to ne dogaja samo v Sloveniji – o podobnem fenomenu poročajo tudi s Hrvaške, kjer imajo celo natančen seznam, kdo je povezan s posameznim tujim medijem. In tudi tam, je določena struja prevzela nadzor nad domačimi mediji – se sliši znano? 

Očitno je izvažanje “resnice” o posameznih državah neke vrste balkanska posebnost. Podobno kot pri nas, se to dogaja tudi na Hrvaškem, le da je tam javno znano, kdo trosi laži posameznemu tujemu mediju. “Težava ni le v tem, da so se infiltrirali v tuje medije, še huje je, da so prevzeli domače medije, po zaslugi malomarnosti nenacionalne hrvaške oblasti! Primer klasične obveščevalne operacije z elementi nacionalne veleizdaje,” je na Twitterju zapisal Marinko Kordić. Precej zanimivo, glede na to, da se – sploh v primerjavi s Slovenijo zdi, da Hrvati premorejo veliko več narodne zavesti.

Kot je razvidno s seznama, ki so ga objavili tudi na Twitterju, imajo Hrvati navezo praktično pri vseh bolj pomembnih tujih medijih. Za Deutsche Welle tako skrbi Jovan Vukosavljević, za francoski Le Monde Nikola Vukobratović, za The Guardian Aleksandar Holiga, za CNN Petar Štefanić in tako naprej. Seveda je tudi v Sloveniji vsaj približno jasno, kdo izvaža “novice” iz naše domovine. Nenazadnje imamo kup intelektualcev, ki občasno evropskim medijem napišejo kakšno pismo – med njimi se večinoma pojavijo Spomenka Hribar, Vlado Miheljak, Boris A. Novak in Slavko Splichal. Potem so tu še profesor s katedre za novinarstvo dr. Marko Milosavljević, ki je Slovenijo celo primerjal z državami, kjer ubijajo novinarje. Pa nekateri novinarji, kot na primer Blaž ZgagaPeter ŽerjavičPrimož Cirman in Anuška Delić. Svojo mrežo poznanstev ima prav gotovo tudi in predvsem evropska poslanka Tanja Fajon, na evropskem parketu ji pomagata še Irena Joveva in Klemen Grošelj, aktualno vlado pa je kritiziral tudi Milan Brglez. Nedolgo nazaj se je tudi Ivo Vajgl pohvalil, da brifira evroposlanko Sophie in ‘t Veld, ki je cenzurirala našega predsednika vlade Janeza Janšo oziroma je zavrnila predvajanje njegovega posnetka. Preko poznanstev iz ALDE ruši vlado še Roman Jakič, najbolj agresivna evropska komisarka, Vera Jourova, je njegova zelo dobra prijateljica. V Srbiji pa se je v povezavi z non-paperjem pojavilo še eno slovensko ime, in sicer Maja Kocijančič, ki je nekdanja svetovalka komisarke Federice Mogherini in nečakinja pokojnega strica iz ozadja Janeza Kocijančiča. V preteklosti je bila tudi novinarka STA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine