-1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Marca so v ZDA zabeležili najvišje število migrantskih otrok brez spremstva do sedaj!

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

V roku treh mesecev, odkar je ameriški predsednik Joe Biden kritiziral nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na račun njegove migrantske politike, so se ZDA soočile z doslej največjim številom migrantskih otrok brez spremstva, ki so se znašli na mehiško-ameriški meji. V mesecu marcu so namreč obmejni policisti pridržali približno 19 tisoč mladoletnikov brez spremstva, kar predstavlja največje število mesečnih prihodov doslej. 

Pri ameriški Agenciji za carine in varovanje meje se bojijo, da se bodo številke prihajajočih še naprej povečevale, pričakujejo namreč celo 26 tisoč novih prihodov na dan do septembra, navaja Axios na podlagi pridobljene dokumentacije.

Viden je velikanski porast prihodov

Samo v marcu je bilo po ocenah agencije prijetih približno 172 tisoč ljudi, ki so se poskušali pretihotapiti iz Mehike. To predstavlja velikanski porast prihodov, saj je število za kar 71 odstotkov višje, kot mesec prej, poroča Russia Today. Ker je temu primerno prišlo do zastojev v azilnem sistemu, se v praksi dogaja, da prijetje traja dlje, kot je sicer zakonsko določeno. Namesto 72 ur to traja tudi po več dni- včasih tudi do 15 dni. Razlog za to pa se skriva v dolgotrajnem procesu odločanja, pristojni morajo namreč poiskati primerno lokacijo, kamor jih bodo poslali.

Kljub temu, da je Biden večino zadnjih petih let Trumpa nagovarjal, da naj izboljša pogoje na meji z Mehiko, in je nekaj vidnih demokratov, kot je Alexandria Ocasio-Cortez, dramatiziralo, kako nastajajo razmere, podobne koncentracijskim taboriščem, kjer so bili nastanjeni migrantski otroci, lahko vidimo, kakšna je slika danes. Namesto, da bi nova administracija priznala svoje napake in jih popravila, se je ta določila, da o svoji sramoti raje molči. Če Biden in ostali demokrati niso skoparili z besedami, ko so se obregali ob Trumpovo azilno politiko, so tako sedaj tiho in sploh ne želijo debatirati o “otrocih v kletkah”. Bidnova administracija je celo vložila veliko naporov v to, da je novinarjem, ki si želijo na lastne oči prepričati v kakšnih razmerah živijo migranti, onemogočila dostop. Ker pa je pritisk na meji res ogromen, se zavzemajo za to, da bi prišlo do povečanja kapacitet za bivanje.

Foto: Courtesy u.s. congressman henry cueller’s office

Ko se otrok migrant prebije čez mejo, to še ne pomeni nujno, da so s tem njegove težave tudi končane. Spomnimo. Na začetku marca je guverner Teksasa Abbott kritiziral Bidna na račun neprimernosti več prostorov za pridržanje v San Antoniu. Pri tem je opozoril, da se eden izmed objektov sooča z resnimi obtožbami glede zlorabe otrok, drugi pa je celo med seboj mešal okužene s covidom-19 z zdravimi mladimi. Tako objekt ni bil le prenatrpan, ampak so bili celo ustvarjeni pogoji, ki so povzročili izbruhe covida-19. Abbott je razmere v taborišču označil kot nesprejemljive in nečloveške, isto oznako je sicer glede taborišč podal Biden, ko je še bil na oblasti Trump.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine