14.4 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Malteška levičarska vlada odredila preiskavo umora novinarke, njen predsednik pa je nedavno postavljal nespodobne pogoje za umik tožb, ki sedaj bremenijo svojce umorjene novinarke

Malteška vlada je v petek odredila neodvisno preiskavo umora preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia iz leta 2017. Premier Joseph Muscat je imenoval posebno preiskovalno komisijo, ki jo bo vodil upokojeni sodnik in bo morala v devetih mesecih predložiti svoje poročilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Caruana Galizia je bila glasna kritičarka Muscata in njegove vlade. Izpostavljala je predvsem korupcijo, tudi med politiki.

Oktobra 2017 je umrla v eksploziji bombe, ki je bila podstavljena pod njen avtomobil. Doslej so našli tri osebe, ki naj bi podstavile eksploziv pod avtomobil, ne pa tudi naročnikov umora.

Muscatov urad je pojasnil, da so se z uvedbo preiskave strinjali, potem ko so dobili zagotovila, da ta ne bo ovirala kazenske preiskave umora. Preiskovalno komisijo vodi upokojeni sodnik Michael Mallia, ob njem pa jo sestavljata še pravni strokovnjak Ian Refalo in nekdanji policijski forenzični strokovnjak Anthony Abela Medici.

Malteška vlada je potezo sprejela le nekaj dni, preden se izteče trimesečni rok, ki ji ga je za uvedbo takšne preiskave postavil Svet Evrope.

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je ta teden pozvala Malto, naj ustavi tožbe, ki še potekajo proti umorjeni novinarki oz. proti njenim svojcem. Čeprav so bili kazenski postopki proti njej ustavljeni, se namreč nadaljuje še kakih 30 civilnih tožb, večinoma zaradi razžalitve.

Kot je znano, je malteški premier, sicer levičar, postavil pogoje za umik tožb, ki sedaj finančno bremenijo dediče novinarke. Češ, če priznajo izide preiskave, bodo tožbe umaknjene…

Zadnje novice

Sorodne vsebine