4.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Makedonska vlada sprejela predlog ustavnih amandmajev za spremembo imena

Makedonska vlada je danes sprejela predlog ustavnih amandmajev v skladu z dogovorom z Grčijo o spremembi imena Makedonije. Med drugim spreminjajo ime države v Republika Severna Makedonija, je povedal makedonski premier Zoran Zaev. Predlog so že poslali v parlament, ki bo o tem razpravljal 1. decembra.

Prvi amandma besedno zvezo Republika Makedonija spreminja v Republika Severna Makedonija, je na novinarski konferenci povedal premier, kot poroča makedonska tiskovna agencija MIA. Z drugim amandmajem bodo medtem v preambulo dodali ohridski sporazum iz leta 2001 kot konstitutivni element države.

Po premierjevih besedah bodo s tretjim amandmajem dodali odstavek, ki navaja, da Makedonija spoštuje suverenost, ozemeljsko celovitost in politično neodvisnost sosednjih držav, vključno z Grčijo. Četrti pa potrjuje makedonsko identiteto in varuje pravice in interese Makedoncev v tujini.

Zaev je ob tem povedal, da so zgoraj navedeni predlogi amandmajev preprosti, ne vsebujejo ničesar spornega in so v skladu z mednarodnimi standardi. S tem si po njegovih besedah zaslužijo podporo vseh makedonskih poslancev.

Pri pripravi predloga je sodelovalo tudi osem poslancev, ki so oktobra podprli začetek postopka spreminjanja ustave za spremembo imena države v skladu s sporazumom, ki sta ga državi podpisali junija.

Amandmaje je vlada že poslala v makedonski parlament, ki bo o tem predvidoma razpravljal na plenarnem zasedanju 1. decembra. Tokrat bo za razliko od glasovanja za začetek postopka spreminjanje ustave namesto dveh tretjin glasov potrebna absolutna večina 61 glasov.

Pričakovati je, da bo parlament predlog podprl, saj ima vladajoča koalicija okoli socialdemokratov 67 poslancev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine