10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Makedonska globoka država po zgledu slovenske: bivši premier Gruevski obsojen na zaporno kazen

Bivšega dolgoletnega makedonskega premierja in prvaka VMRO-DPMNE Nikolo Gruevskega je sodišče zaradi zlorabe pooblastil obsodilo na dve leti zaporne kazni. Gre za prvostopenjsko razsodbo, ki so jo izrekli v odsotnosti Gruevskega. Proti Gruevskemu potekajo še štirje drugi sodni postopki, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

 

Sodišče je v danes objavljeni razsodbi ugotovilo, da je bil leta 2012 nakup službenega avtomobila, šlo je za mercedes, katerega cena je bila slabih 600.000 evrov, nezakonit.

Soobtoženi v tem primeru je bivši namestnik notranjega ministra Gjoko Popovski, ki je bil na prvi stopnji obsojen na šest let in šest mesecev zapora. Popovski je podpisal pogodbo o nakupu avtomobila. Ločen proces v tej zadevi poteka tudi proti bivši notranji ministrici Gordani Jankulovski.

Javnost je za podrobnosti nakupa službenega avtomobila izvedela leta 2015. Takrat glavna opozicijska stranka SDMS je objavila telefonske pogovore med Gruevskim in Jankulovsko, v katerim sta se oba politika zavzela, da bi o nabavi dragega avtomobila molčali vse do lokalnih volitev leta 2013.

Gruevski je bil predsednik makedonske vlade med letoma 2006 in 2016. Na čelu VMRO-DMPNE je bil med letoma 2003 in 2017.

Sedanja makedonska vlada se je po poročanju srbske tiskovne agencije Beta februarja letos odločila, da proda blindirani mercedes S600.

Naj ob tem spomnimo, da je v Makedoniji z goljufijo prevzela oblast socialistična stranka, ki jo vodi Zoran Zaev, sedanja vlada pa, podobno kot je to počela v Sloveniji Cerarjeva vlada, zaostruje razmere in Makedonijo vrača v totalitarno preteklost.

Zadnje novice

Sorodne vsebine