22.6 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Makedonija: Od ponedeljka naprej sproščen »uvoz« koronavirusa v državo. Baje recipročno!?

Tudi to je mogoče! Velikopotezna in z ničemer realnim povezana odločitev vlade RS Makedonije. V sporočilu Vlade R.S. Makedonije, ki ga je makedonski premier objavil celo na FB pravijo: » Na podlagi usklajevanja z ministrstvi za zdravje iz regije smo se danes na seji vlade Republike Severne Makedonije odločili, da omogočimo neoviran vstop tujih državljanov iz Republike Srbije, Kosova, Črne gore in Bosne in Hercegovine, brez zdravstvenih potrditev z negativnim testom RT PCR SARS CoV-2« .

 

Dodal bom v sarkastičnem tonu: »Delili si bomo, medsebojno in na solidarnostni podlagi tisto kar imamo in ne rabimo biti »sebični« četudi je tisto kar si delimo in si izmenjujemo nevarno in se imenuje korona virus«.

V teh državah, za katere so bili njihovi državljani doslej ob vstopu oziroma tranzitu v državi RS Makedoniji dolžni oddati negativni test RT PCR SARS CoV-2, je po načelu vzajemnosti dogovorjeno, da državljani RSM potujejo v te države, ne da bi morali predložiti negativni test.

Ta odločitev je bila sprejeta na podlagi predloga in pozitivnega mnenja komisije za nalezljive bolezni, po katerem za enkrat še ni nobenih indikacij ali veliko število pozitivnih primerov iz tujine in s tem ni velikega tveganja za javno zdravje. Odločitev je bila sprejeta z namenom zadovoljevanja potreb državljanov, vlada pa poziva, naj se potovanja zmanjšajo na minimum in izključno za takojšnje potrebe ter s popolno in dosledno uporabo vseh ukrepov za osebno zaščito KOVID-19. Odločba začne veljati v ponedeljek, 12. oktobra 2020.

Popolnoma v nasprotju z razširjenim javnim mnenjem da največ okužb pride od zunaj »brezplačno« in z možnostjo pomnožitve z mnogokratnikom. Morda so drugi kanali vnosa virusa in ostalih virusov ki razjedajo makedonsko družbo ostali brez zalog denarja, brez sproščenega dotoka vseh sort traparij ki so možne v normalnih časih in za katere ni bilo potrebno imeti certifikat. Za znoret!

Iracionalnost, izgubljanje stika z realnostjo ali premočrtna igra oblastnikov ter delanje norca iz lastnih državljanov, bomo videli. O tem ali se igrajo ravno z tistimi ki so jih »izvolili« pred tremi meseci in ali je potrebno čakati spet nekaj let ali jih poslati nekam pred iztekom »licenciranega« štiriletnega roka za naplahtavanje lastnih državljanov, pa bomo poročali pravočasno.

Vane T. Costa

Zadnje novice

Sorodne vsebine