12.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Madžarski zunanji minister Szijjarto po napadu na Orbana zabrusil Švedom: »Madžarska troši denar za družine, Švedska za migrante!«

Švedsko zunanje ministrstvo je včeraj pozvalo madžarskega veleposlanika zaradi polemike med tema dvema državama, ki je izbruhnila glede švedske kritike madžarske politike o nataliteti. “Srečanje je potekalo danes v Stockholmu,” je bil kratek tiskovni predstavnik ministrstva Anton Dahlquist in ostal brez dodatnih podrobnosti.

Švedska ministrica za socialne zadeve Annika Strandhaell je 12. februarja na Twitterju zapisala, da ima »akcijski načrt za zaščito družin«, ki ga je predstavil madžarski premier Viktor Orban, »znake dejanj iz leta 1930«.

»Kar se dogaja na Madžarskem, je zaskrbljujoče. Orban si sedaj želi več ‘pravih’ madžarskih otrok. Takšna politika bo škodila avtonomiji, za katero so se ženske borile desetletja,« je dodala.

Orban, ki je zaostril migracijsko politiko v državi in se pogosto zateka k antimigrantskim govorom, je minuli teden predstavil načrt za povečanje natalitete, s katerim želi odgovoriti na demografske težave na Madžarskem.
Predvidel je brezobrestna posojila za stanovanja ali avtomobile in oprostitev davka na dohodek za ženske, ki imajo štiri ali več otrok.

Madžarsko zunanje ministrstvo je pozvalo švedskega veleposlanika v Budimpešto potem, ko je švedska ministrica to komentirala.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je pojasnil, da je švedskemu veleposlaniku povedal, da so te izjave »nesprejemljive«.

»Madžarska troši denar za družine, Švedska za migrante,« je še dejal Szijjarto.
(Hina)

Zadnje novice

Sorodne vsebine