4.8 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Madžarski premier Viktor Orban ne popušča: odločno je pozval k boju za zaščito evropske krščanske kulture

Madžarski premier Viktor Orban je ob današnjem nacionalnem prazniku pozval k boju za zaščito evropske krščanske kulture, saj po njegovem mnenju v Evropi drugače ne bo svobodnega življenja. Izrazil je prepričanje, da bo lahko ustavil propad Evrope in “da bo Evropa znova pripadala Evropejcem”.

 

“Če ne bomo zaščitili naše krščanske kulture, bomo izgubili Evropo in Evropa ne bo več pripadala Evropejcem,” je dejal na osrednji slovesnosti ob obletnici začetka marčne revolucije leta 1848.

Nadaljeval je, da je ideal svobode “zakoreninjen v krščanstvu, ker so vsi ljudje in narodi enaki pred Bogom”, navaja madžarska tiskovna agencija MTI.

“Želimo si novega začetka, da se ustavi propad Evrope in da končamo z nočno moro združenih držav Evrope,” je dejal.

Nekaj dni pred morebitno izključitvijo Orbanove stranke Fidesz iz Evropske ljudske stranke (EPP) je madžarski premier tako vztrajal pri svojem evropskeptičnem stališču, piše nemška tiskovna agencija dpa. “Želimo si močne nacionalne države in želimo si močne voditelje na vrhu Evrope,” je dodal Orban.

Na slovesnosti je Orban danes gostil tudi poljskega premierja Mateusza Morawieckega. Med drugim je izpostavil tudi pomen trdnih poljsko-madžarskih odnosov. “Ko je Bruselj napadel Poljsko, je napadel celo Srednjo Evropo, tudi nas Madžare,” je dejal.

Skupščina EPP bo sicer prihodnjo sredo sprejela odločitev o morebitni izključitvi Fidesza iz evropske stranke, 13 njenih članic je že uradno terjalo izključitev ali suspenz Fidesza. V SDS in SLS izključitvi nasprotujejo, NSi pa je za zamrznitev članstva.

Zadnje novice

Sorodne vsebine