5.1 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Madžarski premier Orban se bo zavzel za spremembe politične usmeritve Evropske ljudske stranke, ki je po njegovo sedaj preveč sredinska in kompromisarska

Madžarski premier Viktor Orban je na četrtkovi novinarski konferenci v Budimpešti kritiziral sedanje usmeritve Evropske ljudske stranke, največje politične skupine v Evropskem parlamentu, in poudaril, da bo njegov Fidesz ostal znotraj EPP samo v primeru, če bo skupina spremenila svojo politično usmeritev, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

“EPP se krči, izgublja vpliv in položaj ter slabi,” je na eni od svojih redkih novinarskih konferenc dejal Orban in dodal, da bo potrebna nova evropska, krščansko demokratska pobuda, če EPP ne bo spremenil svoje politične usmeritve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sedanja usmeritev EPP je po oceni Orbana slaba, skupina pa postaja “bolj liberalna, socialistična, levičarska in sredinska”. “Ne branimo in ohranjamo naših vrednot,” je dodal.

“V evropski politiki bomo zagnali nekaj novega, s čimer bi uravnotežili (francoskega predsednika Emmanuela) Macrona in njegovo novo politično gibanje, potrebujemo nekaj (…) na desnici,” je poudaril predsednik madžarske vlade. Kot je še dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, sam podpira ostrejšo migrantsko politiko, ki bo varovala nacionalno kulturo in identiteto držav članic Evropske unije.

V zadnjem času so se okrepila ugibanja, da bo Fidesz izstopil iz EPP ter vstopil v skupino Evropskih konservativcev in reformistov. Orban je v zvezi s tem dejal, da se bo pred odločitvijo o prihodnosti Fidesza v Evropskem parlamentu sestal še z nemško kanclerko Angelo Merkel, avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem in predsednikom EPP Donaldom Tuskom.

EPP je sicer marca lani sprejel odločitev o začasnem suspenzu Fidesza zaradi njegove sporne protimigracijske kampanje.

Na več ur trajajoči novinarski konferenci je Orban po navedbah AFP britanskega ministrskega predsednika Borisa Johnsona označil za enega od najpogumnejših politikov, ki je premagal “vplivne politične nasprotnike in pristranske medije”. Dodal je, da bo po izstopu Velike Britanije iz Evropske unije potrebno “velikodušno in strateško sodelovanje”, Združeno kraljestvo po brexitu pa bo po njegovi oceni “zgodba o uspehu”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine