15.9 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Madžarska znova zavrnila izročitev Hernadija Hrvaški

Madžarsko sodišče je zavrnilo hrvaško zahtevo za izročitev predsednika uprave madžarske energetske družbe Mol Zsolta Hernadija, danes poročajo madžarski in hrvaški mediji. Hrvaška je znova zahtevala izročitev Hernadija, potem ko je Sodišče EU v Luksemburgu julija presodilo, da bi Budimpešta morala izročiti Hernadija.

 

Sodišče EU je v obrazložitvi svoje odločitve zapisalo, da ni bilo podlage za to, da Madžarska ne bi izročila Hernadija Hrvaški na podlagi evropskega pripornega naloga.

Hernadijeva hrvaška odvetnica je takrat dejala, da evropsko sodišče ni odredilo, da mora Madžarska izročiti Hernadija, temveč da mora madžarsko sodišče odločiti o hrvaški zahtevi za izročitev enega najvplivnejših madžarskih poslovnežev.

Hrvaška je leta 2011 sprožila postopek proti Hernadiju zaradi suma podkupovanja nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja pri prevzemu upravljavskih pravic v hrvaški Ini s strani Mola.

V Budimpešti so zavračali izročitev Hernadija, potem ko je madžarsko pravosodje leta 2012 ugotovilo, da ni razloga za kazenski pregon šefa Mola v postopku, v katerem je Hernadi nastopil kot priča.

Zadnje novice

Sorodne vsebine