10 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Madžarska odločno sporoča: Ne bo prišlo do rahljanja zakonodaje, da bi bil obstanek Soroseve univerze še naprej mogoč!

Madžarska ne bo omilila pravil za mednarodne univerze, in to kljub pritiskom s strani EU in ponudbam iz Nemčije glede mediacije v sporu s fakulteto, ki jo financira kontroverzni ameriški milijarder madžarskih korenin George Soros, je jasno in glasno sporočil tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs. 

Madžarski premier Viktor Orban, ki se je večkrat zapletel v spor z Evropsko unijo, je bil obtožen, da naj bi omejeval akademsko svobodo z novimi pravili o visokem šolstvu. Ta namreč onemogočajo delovanje Centralne evropske univerze v lasti Sorosa. “Glede našega pogleda na zadevo ni prišlo do sprememb,” je za Reuterspovedal Zoltan Kovacs.

“Ne bomo spremenili zakonov in predpisov, ki veljajo na področju visokega šolstva na Madžarskem. Še vedno bomo delovali v isti smeri.” Po poročanju portala Voice of Europe bo Centralna evropska univerza, ki jo je ustanovil velik ljubitelj množičnih migracij Soros, del svojega delovanja septembra prestavila v sosednjo Avstrijo, saj veljavna pravila onemogočajo izdajanje ameriških diplom.

Ponujena je bila pomoč

Spor, ki ga je podžgalo nestrinjanje med Sorosom in Orbanom glede migracij, je predstavljal enega izmed glavnih problemov, ki je posledično prispeval k suspenzu Orbanove stranke Fidesz v Evropski ljudski stranki pred evropskimi volitvami. Na pobudo Manfreda Webra, vodilnega kandidata EPP za mesto vodje izvršilnega organa EU po majskih volitvah, sta se vlada nemške zvezne dežele Bavarske in Tehnična univerza v Münchnu odločili, da ponudita pomoč. Ponudili so tri nove profesorje in nove tečaje z namenom, da bi izboljšali poučevanje na Sorosevi univerzi. Ob tem so dejali, da bodo odprli pot za izdajo mednarodnih diplom.

Madžarski vladni uradnik je enemu izmed predstavnikov opozicije v madžarskem parlamentu povedal, da bavarsko vključevanje v madžarski visokošolski sektor vidijo kot korak, ki gradi zaupanje. Balazs Orbán, državni sekretar pri predsedniku vlade, je zatrdil, da je vlada pripravljena preučiti možnosti za izdajo diplom, priznanih tako v ZDA, Nemčiji kot tudi na Madžarskem. Ob tem pa je ponovil, da morajo vse univerze delovati v skladu z madžarsko zakonodajo. Kovacs pa je ob tem dal jasno vedeti, da je sicer več kot dobrodošlo sodelovanje s strani Bavarske, a to ne bo privedlo do pravnih sprememb.

H. M./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine