6.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Madžarska ne namerava izročiti Gruevskega Makedoniji

Madžarska vlada izključuje možnost izročitve bivšega makedonskega premierja Nikole Gruevskega Makedoniji, je danes dejal madžarski pravosodni minister Laszlo Trocsanyi. Ker ima odobren azil, ga ne moremo izročiti državi, kjer je žrtev političnega pregona, je pojasnil za madžarsko televizijo Echo po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia.

 

Gruevski je v torek potrdil poročanje madžarskih medijev, da so mu na Madžarskem odobrili politični azil. Po pisanju časnika Magyar Idok je madžarski urad za imigracije odločitev utemeljil na trditvi nekdanjega premierja, da je njegovo življenje ogroženo in da ga želi makedonska vlada “zapreti na nedemokratičen način”.

Makedonsko pravosodno ministrstvo je v torek Budimpešti poslalo zahtevo za izročitev Gruevskega, ki je na Madžarsko pobegnil 11. novembra, potem ko bi moral začeti prestajati dveletno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja. Makedonsko ministrstvo je izpostavilo, da njegovo izročitev zahtevajo zaradi resnosti kaznivega dejanja, in spomnilo, da je bil zanj izdan mednarodni priporni nalog.

Evropski komisar za širitev Johannes Hahn je danes pozval madžarskega premierja Viktorja Orbana k pojasnitvi odločitve o podelitvi političnega azila Gruevskemu.

Tvitnil je, da je vladavina prava eden od temeljnih kriterijev za članstvo v EU. Po več letih nazadovanja Makedonija po komisarjevi oceni glede tega napreduje, tudi na področju kazenskega prava. “Ta proces bi morale podpreti vse države članice EU, države Zahodnega Balkana in sosednje države. Gre za verodostojnost EU,” je zapisal Hahn.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je ob torkovem obisku v Sloveniji za Odmeve TV Slovenija dejal, da vprašanje podelitve političnega azila Gruevskemu “nima nič z vlado”, saj da gre za pravno zadevo. Tega, ali so mu res podelili politični azil, tako ni želel komentirati.

Zanikal je, da bi Gruevskemu madžarska vlada pomagala pri pobegu, potem ko sta policiji Albanije in Črne gore ter srbski predsednik Aleksandar Vučić v minulih dneh potrdili, da je Gruevski meje držav prečkal v madžarskih diplomatskih vozilih v spremstvu madžarskih diplomatskih predstavnikov. Pri tem je uporabljal potni list, ki mu ga je izdalo madžarsko veleposlaništvo v Tirani, saj so mu njegovega odvzeli v Makedoniji zaradi vrste postopkov, ki potekajo proti njemu.

Szijjarto je za Odmeve zatrdil, da je Gruevski prišel na madžarsko veleposlaništvo v Tirani, od koder je nato “na Madžarsko lahko prišel s svojimi dokumenti”. “Ni mu bilo treba pomagati pobegniti, saj mu sploh ni bilo treba pobegniti. Imel je potrebne dokumente. Meje je prečkal zakonito,” je dejal.

To, da je potoval v madžarskih diplomatskih vozilih, pa po njegovi oceni ni pomembno, saj so na mejah preverili njegove dokumente in mu dovolili, da nadaljuje pot.

Szijjarto se je v Sloveniji v torek sestal s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so za STA potrdili, da o vprašanju Gruevskega nista govorila.

Zadnje novice

Sorodne vsebine