11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Madžarska: Ne bomo dovolili, da se državam članicam odtegujejo sredstva zato, da se financira migrante

Madžarska nasprotuje novemu predlogu migrantskih kvot s strani Bolgarije, ki ne predvideva zgornje meje sprejetih migrantov na državo. Negodovanja glede sprejemanja migrantov pa je vse več tudi drugod. Moti jih namreč osnutek novega proračuna EU, ki bi jemal sredstva manj razvitim državam EU zato, da bi se financiralo migrante v bolj razvitih državah.

“Ne moremo sprejeti principa, kjer se državam članicam odteguje sredstva zato, da bi se financiralo migrante,” je bil jasen vodja kabineta madžarskega premiera Gergely Gulyas glede madžarskega stališča o migrantskih kvotah.

Na sestanku notranjih ministrov EU prejšnji teden je po poročanju Voice of Europe le pet držav članic brezpogojno podprlo predlog Bolgarije o obveznih migrantskih kvotah brez določene zgornje meje. Gulyas je ocenil, da se je situacija zelo spremenila v primerjavi z nedavno preteklostjo. Večina držav je tako bližje madžarskim stališčem glede migrantov. “Sedaj imamo več zaveznikov, kot smo jih imeli pred nekaj leti ali celo pred nekaj meseci,” je povedal vodja kabineta.

Katastrofalen osnutek novega EU proračuna
Madžarska upa, da se bo Evropski svet na srečanju, ki bo potekalo 28. in 29. junija, posvetil vprašanju o migracijah. Predlog Evropske komisije zaenkrat še vedno vključuje sistem migrantskih kvot, a tokrat se države članice takemu vsiljevanju s strani Bruslja lahko uprejo.

Osnutek proračuna EU za obdobje 2021-2027 trenutno predvideva odvzem sredstev revnejšim državam članicam, zato da bi se financiralo migrante v bogatejših državah EU. Madžarska vlada meni, da prihodnost leži v evropskem sodelovanju, a za kaj takega ni pripravljena sprejeti predloga, ki bi kaznoval države, ki beležijo opazno gospodarsko rast ter ščitijo svoje meje. Najboljši način, kako privarčevati denar, je po Gulyasovem mnenju rez v razraslo bruseljsko birokracijo.

Ivan Šokić/Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine