11.8 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Madžari volijo lokalne oblasti

Madžari danes volijo nove lokalne oblasti. Na zadnjih lokalnih volitvah pred petimi leti je desna stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana pričakovano porazila razdrobljeno opozicijo. Madžarska bo verjetno ostala dežela Fidesza, se pa zagrizen boj ob tokrat združeni opoziciji obeta v Budimpešti in nekaterih drugih mestih.

Orbanova stranka je leta 2014 zasedla položaj župana prestolnice, ki ima tudi status ene izmed 20 madžarskih županij. Prav tako je dobila stolčke županov oz. načelnikov 17 od 23 budimpeških okrožij, ki imajo status občine. Zmagala je v skupaj 20 od 23 večjih mest v državi.

Leva liberalna opozicija tokrat na volitvah kandidira s 650 skupnimi kandidati – za njimi so se, ne vedno v celotni postavi, združili socialisti (MSZP), Demokratična koalicija (DK), Parbeszed (Dialog) in stranka mladih Momentum.

Zagotovo se zagrizen boj danes obeta v Budimpešti, kjer proti Fideszovemu 71-letnemu županu Istvanu Tarlosu kandidira skupni kandidat MSZP, DK in Momentuma, 44-letni Gergely Karacsony. Zmaga slednjega se zdi mogoča, vsaj v teoriji. Glede na eno zadnjih anket je Tarlosa podpiralo 48 odstotkov volivcev, Karacsonyja pa 47 odstotkov.

V večjih mestih naj bi sicer po ugotovitvah enega izmed anketarjev 39 odstotkov volivcev danes glasovalo za Fidesz, 31 pa za opozicijo, medtem ko je bilo 29 odstotkov vprašanih konec septembra še neodločenih. Druga raziskava je pokazala, da je v 120 od 167 mest z več kot 10.000 prebivalci pričakovati oster boj med kandidati Fidesza in skupnimi kandidati opozicije.

Na volitve v 3200 občinah je pozvanih okoli osem milijonov volivcev. Na zadnjih lokalnih volitvah je bila volilna udeležba okoli 43-odstotna.

Zadnje novice

Sorodne vsebine