4.6 C
Ljubljana
torek, 29 novembra, 2022

Maduru zvesta venezuelska vojska zablokirala most na meji s Kolumbijo in preprečuje dostop humanitarne pomoči za sestradane Venezuelce

Venezuelska vojska je v torek zablokirala most na meji s Kolumbijo, kamor naj bi prispela pošiljka z mednarodno humanitarno pomočjo za Venezuelce, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila opozicija.

 

Most na reki Tienditas, ki povezuje kolumbijsko mesto Cucuta in venezuelsko Ureno, blokirata tovornjak cisterna in velik tovorni zabojnik. Prehod čez most po navedbah opozicijskega poslanca Franklina Duarteja preprečujejo tudi vojaki.

Dostavo 60 ton mednarodne humanitarne pomoči usklajuje predsednik parlamenta Juan Guaido, ki se je razglasil za začasnega predsednika, doslej pa ga je priznalo več kot 40 držav. Pomoč naj bi razdelili 300.000 Venezuelcem.

Po napovedih Guaidoja bo pomoč v obubožano Venezuelo prišla preko Cucute, Brazilije in otoka v Karibskem morju, ki ga ni poimensko navedel. Pomoč preko Cucute naj bi poslala venezuelska podjetja s sedežem v Kolumbiji ter kolumbijska in ameriška vlada.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro mednarodno pomoč zavrača, češ da gre za izgovor za začetek vojaškega posredovanja pod vodstvom ZDA. V ponedeljek je poudaril, da Venezuela “ne bo beračila” ter da v državo ne bo vstopil noben vojak okupacijskih sil.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine