19.5 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Macronova priljubljenost upada

Francoski predsednik Emmanuel Macron je med Francozi vse manj priljubljen. Kot kaže javnomnenjska raziskava, objavljena danes v časniku Le Journal du Dimanche, je bilo septembra z njegovim delom zadovoljnih le še 29 odstotkov vprašanih, kar je pet odstotnih točk manj kot avgusta, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rezultati raziskave, ki jo je izvedel inštitut Ifop med 14. in 22. septembrom in v kateri je sodelovalo 1964 vprašanih, sovpadajo z rezultati drugih javnomnenjskih raziskav. Vse kažejo, da je predsednikova priljubljenost začela strmo upadati po škandalu z njegovim tesnim sodelavcem Alexandrom Benallajem.

Glede na raziskavo skupine Kantar Sofres Onepoint, objavljeno v ponedeljek, samo 19 odstotkov francoskih državljanov pozitivno ocenjuje Macronovo delo. Glede na raziskavo, objavljeno 11. septembra, pa le 29 odstotkov Francozov meni, da je Macron “dober predsednik”.

Priljubljenost Macrona je tako padla na najnižjo raven po njegovi izvolitvi maja lani. Najbolj je bil sicer priljubljen v prvih dveh mesecih svojega petletnega mandata, maja in junija lani, ko je imel med Francozi 62- in 64-odstotno podporo.

Izidi raziskav sicer po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrjujejo tudi splošen trend, da Francozi kmalu obrnejo hrbet predsednikom, ki so jih izvolili. Podoben upad priljubljenosti sta namreč doživela tudi Macronova predhodnika Francois Hollande in Nicolas Sarkozy.

Zadnje novice

Sorodne vsebine