18.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 julija, 2021

Lula da Silva iz zapora na pogreb

Nekdanji brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, ki je bil obsojen zaradi korupcije, je lahko danes zapustil zapor in se odpravil na pogreb svojega vnuka. Iz zaporniškega kompleksa v Curitibi so ga s helikopterjem prepeljali do letališča, od tam pa v 400 kilometrov oddaljeni kraj Sao Bernardo do Campo, kjer bodo pokopali sedemletnika.

 

Fant je po poročanju medijev umrl v petek za posledicami meningitisa. Pogreb naj bi bil danes, kako dolgo bo nekdanji predsednik ostal zunaj zapora, pa še ni znano, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

“Udeležba na pogrebu je bila odobrena. Da bi ohranili zasebnost družine in varnost ne le zapornika ampak tudi drugih ljudi, ne bomo izdali podrobnosti potovanja,” so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz zapora.

Brazilsko sodišče je 73-letnemu nekdanjemu levičarskemu predsedniku pred mesecem dni izreklo 12 let in 11 mesecev zapora, ker je državnemu naftnemu podjetju Petrobras omogočil vladne projekte, v zameno pa dobil prenovo svojega vikenda. V času obsodbe je v mestu Curitiba na jugu države že prestajal 12-letno zaporno kazen zaradi korupcije v drugem primeru.

Luiz Inacio Lula da Silva je bil predsednik Brazilije v letih med 2003 in 2010. V času predsedovanja je užival velik ugled tako doma kot na tujem; doma zaradi svojih socialnih programov, s katerimi je odpravljal revščino, na tujem pa s pobudami glede boja proti podnebnim spremembam, pa tudi krepitve vloge Brazilije pri številnih aktualnih mednarodnih vprašanjih.

Ob izteku mandata, ko ga je nasledila zdaj tudi že bivša predsednica Dilma Rousseff, je veljal za enega najbolj priljubljenih politikov v zgodovini Brazilije in tudi na svetu. A leta 2017 so se zanj začele težave zaradi obtožb glede korupcije. V povezavi z afero Pralnica so ga julija 2017 obsodili na 12 let zapora zaradi pranja denarja in korupcije. V zapor je odšel aprila lani.

Zadnje novice

Sorodne vsebine