13 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Lukašenko se očitno drži Popitevega koncepta: ne sestopi z oblasti, nove aretacije protestnikov

V Belorusiji je med nadaljevanjem protestov proti dolgoletnemu voditelju Aleksandru Lukašenko prišlo do novih aretacij. Ministrstvo za notranje zadeve v Minsku je danes sporočilo, da so v petek priprli več kot 40 protestnikov. Približno polovica od teh lahko pričakuje kazen, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

 

 

Informacije o novih aretacijah so potrdili tudi v organizaciji za zaščito človekovih pravic Vesna. Po njihovih navedbah so varnostne sile aretirale ljudi med spontanimi in mirnimi shodi. Na eni od univerz naj bi prišlo tudi do uporabe sile.

Od predsedniških volitev 9. avgusta, na katerih je po uradnih podatkih znova zmagal Lukašenko, potekajo v Belorusiji vsakodnevni protesti. Ljudje ne verjamejo uradnemu štetju glasov in priznavajo za zmagovalko volitev kandidatko opozicije Svetlano Tihanovsko.

V preteklih dneh so se protestom priključevali predvsem študenti, saj se je na začetku tedna začelo novo študijsko leto. Ministrstvo za izobraževanje je napovedalo krepitev nadzora nad dogajanjem na univerzah.

Danes so na ulice znova odšle ženske. Več tisoč se jih je sprehodilo skozi središče Minska z belo-rdeče-belimi zastavami, številne so nosile tudi cvetje, je po navedbah dpa videti s posnetkov na družbenih omrežjih. K t.i. pohodu žensk je pozvala opozicija, podobni shodi pa so potekali še v nekaterih drugih beloruskih mestih.

Za nedeljo je opozicija napovedala nove velike proteste. Teden prej je na ulice odšlo več deset tisoč ljudi, še poroča dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine