30.2 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

Lov na teroriste se nadaljuje – v Belgiji prijeli novega osumljenca za teroristične napade v Parizu leta 2015

Belgijske oblasti so prijele novega osumljenca za teroristične napade v Parizu novembra 2015. Obtožen je, da je napadalcem priskrbel orožje, je danes sporočilo belgijsko tožilstvo.

 

Kot je francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil tiskovni predstavnik tožilstva Eric Van Duyse, so osumljenca, belgijskega državljana, aretirali pred božičem. Obtožen je, da je napadalcem priskrbel avtomatsko orožje, ki so ga uporabili v napadih 13. novembra 2015, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, med njimi 90 v koncertni dvorani Bataclan.

Po pisanju belgijskega dnevnika La Derniere Heure je osumljenec, ki ga omenjajo kot Mohameda E., povezan z enim glavnih osumljencev v napadih, belgijskim državljanom Mohamedom Bakkalijem. Slednjega so prijeli konec novembra 2015 in naj bi bil odgovoren za logistiko v napadih. Januarja lani ga je Belgija izročila Franciji.

V rokah pravosodja je po navedbah AFP trenutno okoli 15 osumljencev za napade v Parizu.

Napadi, v katerih je umrlo 130 ljudi, več kot 350 pa je bilo ranjenih, so globoko pretresli Francijo in ves svet. Islamisti so z avtomatskimi puškami in eksplozivom napadli koncertno dvorano Bataclan, več restavracij in barov v vzhodnem delu Pariza. Eksplozije so odjeknile tudi ob stadionu Stade de France med prijateljsko nogometno tekmo med moštvoma Francije in Nemčije. Odgovornost za najhujše teroristične napade v Franciji doslej je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Po napadih so v Franciji uvedli izredne razmere, ki so jih podaljševali dve leti, novembra 2017 pa jih je nasledila protiteroristična zakonodaja.

Preiskava je konec lanskega leta, tri leta po napadih, vstopila v sklepno fazo, končala pa bi se lahko čez približno eno leto. Leta 2020 bi se tako lahko začelo sojenje, ki bo eno najobsežnejših v Franciji doslej. V njem bo namreč sodelovalo 1700 civilnih strank in 300 odvetnikov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine