16.9 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Lordska zbornica z amandmajem zakonu o brexitu zadala udarec Mayevi

Načrti britanske premierke Therese May, da država po brexitu zapusti tudi carinsko unijo, so v sredo v lordski zbornici utrpeli udarec, saj so lordi sprejeli amandma v prid obstanku v tej uniji. S tem so odprli pot novemu nizu parlamentarnih bitk glede vladne strategije na področju izstopa iz Evropske unije.

 

Lordi so s 348 glasovi za in 225 proti sprejeli amandma h ključnemu delu zakonodaje o brexitu, ki od ministrov terja poročanje glede korakov v prid nadaljnjemu sodelovanju v carinski uniji z EU. Gre za le enega od udarcev, ki naj bi jih glede na pričakovanja zgornji dom britanskega parlamenta zadal vladi v prihodnjih tednih razprave o zakonu o brexitu.

Nekdanji guverner Hongkonga Chris Patten je med razpravo zavrnil politiko vlade kot absurdno in menil, da Veliki Britaniji izven carinske unije ne bo bolje kot znotraj nje. A njegov kolega iz vrst konservativcev Michael Forsyth je posvaril, da bi lahko sprejeti amandmaji lorde postavili na nasprotni breg z voljo ljudstva, ki da je nočejo sprejeti.

Ministrstvo za brexit je v odzivu sporočilo, da je razočarano nad glasovanjem. “Naša politika glede tega je zelo jasna. Zapuščamo carinsko unijo EU in dosegli bomo nov in ambiciozen carinski dogovor z EU,” so sporočili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Spremembe glede zakonodaje, ki postavlja pravni okvir za izstop države iz EU 29. marca prihodnje leto, bodo najverjetneje maja spet na dnevnem redu spodnjega doma parlamenta, ki jih lahko zavrne. Bo pa njihova usoda odvisna od odločitve proevropskih poslancev vladajočih konservativcev.

Glede brexita se sicer na Otoku najostrejša bitka obeta oktobra ali novembra, ko bodo poslanci glasovali o končnem dogovoru, o katerem trenutno potekajo pogajanja med Londonom in Brusljem. Poslanci bodo morali odločiti, ali naj podprejo vlado ali pa zavrnejo dogovor. Pri slednjem obstaja tveganje, da bi lahko država zapustila unijo brez kakršnegakoli dogovora.

Izstop iz enotnega trga in carinske unije sta dva izmed temeljev vladne strategije glede brexita, s katerima želi London zagotoviti konec neomejenim migracijam iz EU in pridobiti možnost sklepanja lastnih mednarodnih trgovinskih dogovorov.

A pojavljajo se vedno večje skrbi glede posledic, ki bi jih za Veliko Britanijo lahko imelo tovrstno pretrganje vezi s svojo največjo trgovinsko partnerico, in glede morebitnega tveganja za mir na Severnem Irskem zaradi vzpostavitve ostrejše meje s sosednjo Irsko, članico EU.

Opozicijski laburisti so podprli v lordski zbornici sprejet amandma. “Prednosti carinske unije pretehtajo fantazijo tovrstnih trgovinskih dogovorov, kakršni naj bi nam glede na domišljanje nekaterih v vladi padli v naročje,” je sporočil tiskovni predstavnik laburistov Keir Starmer.

Zadnje novice

Sorodne vsebine