7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Londonski muslimanski župan britansko premierko pozval k ustavitvi brexita

Londonski župan Sadiq Khan iz vrst laburistične stranke je britansko premierko Thereso May danes pozval k preložitvi ali ustavitvi brexita, predvidenega za 29. marec. Ocenil je namreč, da ni več časa za spremembe sporazuma o britanskem izstopu iz Evropske unije.

 

“Jasno je, da ne moremo priti do dogovora, ki ga bo parlament potrdil pred 29. marcem,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Khan. Izrazil je upanje, da bo premierka preložila brexit ali ga ustavila.

Enostranska ustavitev brexita bi bila po njegovih besedah najbolj realistična rešitev. “Ustavimo uro,” je povedal. “Dogovor, ki ga je izpogajala premierka, četudi ga je sposobna izboljšati, je slab. Parlament je v slepi ulici,” je poudaril.

“Mislim, da bi morali v teh okoliščinah besedo dati Britancem,” je povedal londonski župan, ki velja za glasnega zagovornika drugega referenduma. Tega, potem ko je bil v sredo v parlamentu zavrnjen njihov načrt za brexit, zdaj podpira tudi celotna opozicijska laburistična stranka.

Mayeva še vedno upa, da bo parlament potrdil ločitveni sporazum in bo Velika Britanija z njim 29. marca izstopila iz unije. A ta teden je prvič dopustila tudi možnost manjšega podaljšanja roka za izstop, čemur sicer ni naklonjena. Poslanska zbornica je potrdila njen predlog, da bo o izstopnem sporazumu znova glasovala do 12. marca. Če ga bodo zavrnili, bodo 13. marca glasovali o brexitu brez dogovora. Če bodo zavrnili obe možnosti, pa bo vlada 14. marca predlagala glasovanje o “kratkem in omejenem podaljšanju” brexita.

Zadnje novice

Sorodne vsebine