8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Londonska policija: Assangea prijeli tudi po nalogu ZDA

Londonska policija je potrdila, da so ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea danes aretirali tudi po nalogu ZDA. “Prijeli smo ga v imenu ameriških oblasti, potem ko je prispel na policijsko postajo,” je sporočila londonska policija.

 Ob tem, da so ga prijeli zaradi kršitve pogojnega izpusta, so ga prijeli tudi na podlagi naloga za izročitev, so še sporočili in dodali, da bo kmalu nastopil pred westminstrskim sodiščem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Njegova odvetnika sta pred tem že izrazila bojazen, da bi ga lahko izročili ZDA.

Assangeov švedski odvetnik Per Samuelsson je za švedsko televizijo SVT izjavil, da obstaja veliko tveganje, da bodo Assangea izročili ZDA. “Seveda mislim, da je to povsem nesprejemljivo. Vidim pa jasne znake, ki kažejo, da ga želijo Američani obsoditi, ali pa so ga že obsodili,” je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

“Lahko pride do tajne zahteve za izročitev s strani Američanov. To bomo izvedeli v prihodnjih dneh. Doslej so lahko ZDA skrivale svoje karte, a tega ne bodo mogle več početi,” je dodal Samuelsson. “Cilj vsega, kar smo počeli, je bilo preprečiti ta scenarij. Mislim, da je zelo prizadet in razočaran nad Ekvadorjem, ki ga je pustil na cedilu,” je še povedal švedski odvetnik.

Tudi Assangeova avstralska odvetnica Jennifer Robinson je izrazila prepričanje, da je bil ustanovitelj Wikileaksa aretiran tudi “v povezavi z ameriško zahtevo po izročitvi”, ne le zaradi kršitev pogojnega izpusta v Veliki Britaniji. To je sporočila prek Twitterja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ustanovitelj Wikileaksa, ki je leta 2010 objavil zaupne depeše ameriških diplomatov s State Departmenta in Pentagona, se je leta 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v izogib izročitvi na Švedsko, kjer so ga obtožili posilstva, kar je sam ves čas zanikal. V ozadju je bil sicer ves čas strah pred izročitvijo ZDA.

Obtožbe o posilstvu so na Švedskem leta 2017 umaknili, a bi do avgusta 2020 lahko znova o njej uvedli preiskavo. Odvetnica Švedinje, ki je Assangea leta 2010 obtožila posilstva, je danes sporočila, da bo v imenu svoje klientke švedsko tožilstvo zaprosila, da vnovič odpre primer. Iz švedskega tožilstva so sicer sporočili, da z aretacijo Assangea niso seznanjeni in da primer spremljajo.

 

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine