25.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

London zaradi aretiranega domnevnega vohuna Moskvo svari pred diplomatskim šahiranjem

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je danes Moskvo zaradi aretacije nekdanjega marinca z ameriškim in britanskim državljanstvom posvaril, naj ne igra diplomatskega šaha. V Rusiji so Paula Whelana prijeli prejšnji teden in ga nato obtožili vohunjenja.

“Za nas ni sprejemljivo, da se ljudi uporablja v diplomatskem šahu. Izjemno nas skrbi zanj in za njegovo družino,” je za britanski BBC danes izjavil Hunt. Whelan je po navedbah britanskega zunanjega ministrstva zaprosil pomoč, a ga britanski predstavniki še niso uspeli obiskati. Nekdanjega marinca je v zaporu v Moskvi v sredo obiskal ameriški veleposlanik v Rusiji Jon Huntsman.

Whelanov ruski odvetnik Vladimir Jerebenkov je v četrtek sporočil, da so njegovega klienta, ki so ga v Moskvi aretirali 28. decembra, obtožili vohunjenja. Zanj so odredili pripor do sojenja.

Odvetnik je zaprosil za njegovo izpustitev na prostost v zameno za varščino. Ruska obveščevalna služba FSB trdi, da je Whelana aretirala sredi “vohunskega dejanja”, kar sam zanika. Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do 20 let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Kanadi rojenega 48-letnika so v Rusiji aretirali sredi že tako zelo napetih odnosov med Rusijo in Zahodom.

Whelan je bil sicer med leti 1994 in 2008 marinec in rezervist in se je udeležil vojne v Iraku. Iz vojske so ga odpustili zaradi kraje, za kar je bil tudi obsojen. Trenutno je zaposlen pri proizvajalcu avtomobilskih delov iz Michigana BorgWarner kot direktor za globalno varnost. V Moskvo je turistično in poslovno potoval pogosto.

Zadnje novice

Sorodne vsebine