10 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Litva ne popušča – več kot 25 let po osamosvojitvi je nekdanji sovjetski obrambni minister Jazov v tej državi tudi uradno obsojen kot vojni zločinec. V Sloveniji pa so nekdanji okupatorji junaki!

Litovsko sodišče je danes nekdanjega sovjetskega obrambnega ministra Dmitrija Jazova in še več kot 60 drugih nekdanjih častnikov sovjetske vojske obsodilo vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti zaradi nasilnega zatrtja litovskega gibanja za neodvisnost leta 1991, pri čemer je umrlo več ljudi. Jazovu so prisodili deset let zapora.

 

Danes 94-letni Jazov je najvišji uradnik med nekdanjimi vojaškimi častniki Sovjetske zveze, ki so jim danes po treh letih sojenja izrekli kazni. Drugih 66 obdolžencev je prejelo kazni v višini od štiri do 14 let zapora. Na izrek kazni sta danes prišla zgolj dva.

Sodba še ni pravnomočna, odvetnik obdolžencev pa je že napovedal pritožbo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rusija in Belorusija sta sicer že pred tem zavrnili zahtevo za izročitev obdolžencev. Moskva je zavrnila tudi zahtevo za zaslišanje nekdanjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova in sojenje označila za nezakonito.

Sin ene od žrtev napada je v odzivu dejal, da je to “zgodovinski dan za Litvo in celotno mednarodno skupnost”. O zgodovinskem dnevu je govorila tudi litovska predsednica Dalia Grybauskaite.

To sojenje je povezano z napadom sovjetskih sil na zgradbo litovske javne radiotelevizije in televizijskega stolpa januarja 1991, ki ju je želelo zaščititi več deset tisoč podpornikov gibanja za neodvisnost države. Pri tem je bilo ubitih 14 civilistov, še več kot 700 ljudi pa je bilo ranjenih. Litva je sicer neodvisnost od Sovjetske zveze razglasila marca leta 1990, zveza pa je bila uradno razpuščena decembra 1991.

Jazov je sicer leta 1991 komuniciral tudi z jugoslovanskim kolegom Veljkom Kadijevićem. Slednji je celo večkrat odpotoval v Moskvo, da bi se s sovjetskim državnim vrhom dogovoril za usklajen vojaški puč v Sovjetski zvezi ter SFRJ. Vendar pogovori niso bili uspešni.

Zadnje novice

Sorodne vsebine