6.4 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Litovski varnostni organi razbili rusko vohunsko mrežo

V Litvi so razbili lokalno vohunsko mrežo, povezano z Rusijo, ki je predstavljala grožnjo nacionalni varnosti, je danes dejal litovski premier Saulius Skvernelis. “Naša varnostna služba je pravočasno ukrepala proti ruski vohunski mreži v Litvi in preprečila dejanja, ki bi ogrozila nacionalno varnost,” je dejal za francosko tiskovno agencijo AFP.

 

To je potrdil potem, ko so litovski varnostni organi sporočili, da so zaradi suma vohunjenja pridržali več litovskih in enega ruskega državljana. Po njegovem ne gre za osamljen primer, ampak za sistematično dejanje, uperjeno proti Litvi.

Rusko zunanje ministrstvo je trditve zavrnilo in poudarilo, da gre za še enega od primerov “protiruske politike”, poroča AFP.

V sredo je litovsko tožilstvo sporočilo, da so letos zaradi vohunjenja aretirali več posameznikov, med njimi nekdanjega litovskega poslanca Algirdasa Paleckisa. Pri tem ni navedlo točnega števila ali identitete aretiranih. Vodja litovske policije Linas Pernavas je dejal le, da gre za Litovce in enega Rusa.

Generalni državni tožilec Evaldas Pasilis je dejal, da naj bi rusko obveščevalno službo zanimale informacije v zvezi s potekajočim kazenskim procesom v povezavi z dogodki v Litvi leta 1991, ki so vodili v neodvisnost države.

Litovsko tožilstvo je letos zahtevalo zaporno kazen za pet Rusov in Belorusa, ki naj bi bili leta 1991 odgovorni za napad na televizijo v Vilni, v katerem je umrlo 14 civilistov. Sodišče naj bi odločitev sprejelo februarja. Moskva je proces označila za nezakonitega ter zavrača prošnje za izročitev obtožencev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine