9.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Liga in Gibanje pet zvezd v iskanju predsednika vlade

Po dogovoru o programu nove italijanske vlade desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd danes nadaljujeta z iskanjem predsednika vlade. Vodja Lige Matteo Salvini je v četrtek zvečer potrdil, da premierskega položaja ne bosta prevzela ne on sam in ne prvi mož gibanja Luigi Di Maio, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Gibanje pet zvezd, ki je na letošnjih parlamentarnih volitvah prejelo 32 odstotkov podpore, kar je skoraj dvakrat več kot Liga, si prizadeva, da bi vodenje vlade prevzel nekdo iz njegovega tabora. Kot enega od kandidatov že omenjajo desno roko Di Maia Alfonsa Bonafedeja.

42-letni Bonafede, ki prihaja s Sicilije, je skupaj s strankarskima kolegoma Vincenzom Spadaforo in Riccardom Fraccarojem vodil delegacijo gibanja na pogajanjih o sestavi vlade.

Pripravljenost, da bi prevzel premierski položaj, je v četrtek izrazil tudi bivši televizijski voditelj, član gibanja 62-letni Emilio Carelli. Po odhodu iz televizijskega koncerna Meidaset, ki je pod nadzorom bivšega premierja Silvia Berlusconija, je bil Carelli, ki prihaja iz Lombardije, na zadnjih parlamentarnih volitvah izvoljen za senatorja. Kritiki mu očitajo politično neizkušenost. Več političnih kompetenc pripisujejo Vitu Crimiju s Sicilije, ki je že bil senator in je tudi že vodil poslansko skupino Gibanja pet zvezd.

Liga si v novi vladi želi prevzeti ministrstvo za notranje zadeve in kmetijsko ministrstvo. Notranje ministrstvo naj bi prevzel predsednik gibanja Salvini, ki želi pospešiti izgon nezakonitih migrantov iz države in okrepiti nadzor na meji. Kot kandidata za zunanjega ministra omenjajo izkušenega diplomata Giampiera Massola, ki naj bi ga predlagalo gibanje.

Di Maio in Salvini bosta koalicijsko pogodbo podpisala šele, ko bo sklenjen dogovor o premierju. Ob tem v Italiji omenjajo možnost, da naj bi predsedniku Sergiu Mattarellu ime premierja predložili v ponedeljek, še navaja APA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine