13.4 C
Ljubljana
nedelja, 25 septembra, 2022

Levičarski mediji prikrivajo dejstvo, da je bil napadalec na Salmana Rushdieja musliman

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Levičarski mediji ne izgubijo niti minute, ko je potrebno poročati o terorističnih napadih, ki jih je mogoče pripisati skrajnežem na nasprotni strani političnega spektra. Imajo pa hude težave, ko te zakrivijo storilci, s katerimi se strinjajo v duhu (morda ne v metodi), ali pa skupina, ki so jo označili kot depriviligirano. To se je pokazalo na primeru poskusa umora angleškega pisatelja indijskih korenin, Salmana Rushdieja. Ker ga je poskusil umoriti islamski skrajnež, se mednarodni mediji do obisti sprenevedajo glede etnične pripadnosti in motiva napadalca. Tako prvo in drugo je jasno. Zoper Rushdieja je iranski ajatola Homeini razglasili fatvo, Hadi Matar, Američan libanonskih korenin pa je “naročilo” izvedel. 

Kdor ne verjame, da gre za izvedbo fatve (sodbe), ki je zahtevala smrt pisatelja, si lahko samo ogleda naslovnice iranskih časopisov. Medtem ko so v Teheranu zanikali vpletenost v napad, so se iranski mediji “junaško” razpisali z naslovnicami tipa “Tisočkrat bravo… pogumni in poslušni osebi, ki je napadla apostata in zlobnega Salmana Rushdieja v New Yorku”, ali pa “Nož v vratu Salmana Rushdieja” in “Satan na poti v pekel”.

Zahodni mediji se v tem času še vedno sprašujejo, kaj bi lahko bil vzrok za napad. Do ugotovitve še niso prišli. Britanski BBC je tako objavil naslovnico, da za kriminal še ni bilo vzpostavljenega jasnega motiva, levičarski The Guardian pa je bralce pomiril, da je motiv v tem trenutku še nejasen. Gre seveda za politično motivirano sprenevedanje, saj je poskus umora očitno izvedel islamski fundamentalist, muslimani pa so po sprevrženi doktrini levice v podrejenem položaju, zatorej onkraj kritike ali zgražanja. Ker gre za družbeno podskupino, ki jo podpirajo, ne glede na vse, so se tudi pri tako krvavih zadevah pripravljeni pogledati proč in svojemu bralstvu lagati. S svojo politično indoktriniranostjo, pa tudi strahopetnostjo, so si s krvjo morilca tudi sami umazali roke s Rushdiejevo krvjo.

Daily Mail: Čas je, da se postavimo za naše vrednote!
“Čas je, da se tisti, ki verjamejo v svobodo govora, liberalizem in demokracijo postavijo zase,” so zapisali v angleškem mediju. Kot so ugotovili, se je svet razdelil na dve liniji, tisto, ki omenjene vrednote podpira, in tisto, ki jih ne. Kriza zahoda pa se, ugotavljajo, poglablja in ne rešuje.

Salman Rushdie (Foto: Twitter)

“Sporni” Satanski stihi
Kot vemo, je Salman Rushdie leta 1988 objavil knjigo z naslovom Satanski stihi, ki se nanašajo na koran. To so mu islamski kleriki tako zelo zamerili, da je ajatola Homeini zoper Rushdieja in izdajatelje knjige razglasil smrtno obsodbo, izvedbi katere se je Rushdie izmikal vse do današnjega dne. A bolj kot bitka med sekularnimi avtorjem in iranskimi verskimi oblastmi bode v oči dejstvo, kako so mednarodni mediji poročali tedaj in danes. Pred leti so se namreč na dolgo in široko razpisali o krivici in abotnosti pozivov k umoru umetnika, danes pa tega ne upajo več, saj ne želijo več užaliti verskih čustev muslimanov, tudi če so ta verska čustva v temeljnem nasprotju z vrednotami na katerih je zgrajena zahodna civilizacija. Zadeve so prišle do te točke, da knjiga, kot je Satanski stihi, verjetno sploh ne bi bili objavljeni, poroča Daily Mail.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine