11.4 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Lani manj umorov novinarjev, a več novinarjev v zaporih

Svet danes obeležuje mednarodni dan svobode medijev. Organizacije za pravice novinarjev ob tem opozarjajo, da so novinarji zaradi svojega dela čedalje bolj ogroženi. Kljub temu, da so minulo leto zabeležili najnižje število njihovih smrti v zadnjem desetletju, jih oblasti sedaj poskušajo utišati z zapori, njihovo poročilo povzema britanski BBC.

 

Organizacije za pravice novinarjev beležijo smrti novinarjev že od leta 1990, statistika pa je pokazala, da je bilo od takrat ubitih že več kot 2500 medijskih delavcev. Za enega najbolj črnih dni za novinarje velja minuli ponedeljek, ko je bilo v dveh bombnih napadih v afganistanski prestolnici Kabul ubitih deset novinarjev. Letos je doslej skupno umrlo 32 novinarjev.

Kot so pokazale statistike, je trend smrti novinarjev v minulih letih pričel upadati. Lani je bilo namreč ubitih najmanj novinarjev v minulem desetletju – 82. Po podatkih organizacij za pravice novinarjev je bila večina umorjenih zaradi preiskovanja politične korupcije in organiziranega kriminala. Med državami, ki niso v vojni, so minulo leto največ smrti novinarjev zabeležili na Filipinih, v Rusiji in Mehiki.

Za novinarje so še vedno izjemno nevarne tudi države, kjer pustošijo vojne. Med najbolj nevarnimi državami še vedno velja Irak, kjer so organizacije od leta 1990 doslej zabeležile 330 smrti novinarjev. Vojna v Iraku naj bi bila odgovorna tudi za najbolj črno leto za novinarje od leta 1990, ko je leta 2006 skupno umrlo 155 medijskih delavcev. Številna njihova življenja je pred tem v sredini 90 let terjal tudi razmah državljanskih vojn v Alžiriji, nekdanji Jugoslaviji in Ruandi.

Kot je pojasnil namestnik izvršnega direktorja Odbora za zaščito novinarjev Robert Mahoney, “številni novinarji niso ubiti v konfliktih, temveč so namerno umorjeni zaradi njihovega dela”.

Kljub temu, da je v minulem desetletju upadlo število smrti novinarjev, je močno naraslo število novinarjev za zapahi. Minulo leto je namreč med drugim zaznamovalo tudi najvišje število novinarjev, ki je zaradi svojega dela priprtih. Teh je bilo lani 262. Največ jih je bilo takrat priprtih v Turčiji (73), na Kitajskem (41) in v Egiptu (20).

Ob današnjem dnevu svobode medijev so Novinarji brez meja začeli tudi z novo kampanjo proti lažnim novicam. Kot je sporočilo organizacija, je namreč boj proti dezinformacijam eden največjih izzivov branilcev novinarstva.

Osrednji del kampanje je televizijski spot z naslovom “FightFakeNews”, ki ponazarja in primerja škodljiv vpliv popačenja informacij industrijskih in farmacevtskih podjetij ter politike.

Zadnje novice

Sorodne vsebine