16.2 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

Ladja Triglav se znova odpravlja na misijo Sophia

Večnamenska ladja Slovenske vojske Triglav se bo drevi iz Luke Koper odpravila na mednarodno misijo Eunavfor Med Sophia v južni del osrednjega Sredozemlja. Tam bo izvajala različne naloge, povezane z nadzorom migracijskih tokov in nezakonitih aktivnosti, ter opravljala postopke iskanja in reševanja na morju, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Ladja bo na misiji delovala v okviru petega kontingenta Slovenske vojske, v katerem je skupaj 45 vojakov, najdlje do 1. avgusta 2018.

Vojska se sooča z očitki o pomanjkljivi oborožitvi ladje Triglav. Vendar pa je po navedbah načelnika generalštaba SV Alana Gederja na misijo pripravljena, saj gre za misijo humanitarnega tipa. Na operaciji Sophia namreč raketnih sistemov in topov, ki ne delujejo, ne bodo potrebovali, je pojasnil in dodal, da v prihodnje načrtujejo obnovo.

Kot so navedli na ministrstvu, je operacija del celovitega pristopa Evropske unije in mednarodne skupnosti za reševanje problematike tihotapljenja ljudi in nezakonitih migracij v regiji. Hkrati je del širšega pristopa v sodelovanju s strateškimi in regionalnimi partnerji v sklopu celovitega naslavljanja strukturnih razlogov migracij v državah izvora. Glavni namen operacije je omejevanje delovanja tihotapcev z ljudmi v Sredozemlju. V operaciji Slovenija z vojaškim prispevkom neprekinjeno sodeluje že od leta 2015.

Zadnje novice

Sorodne vsebine