9.3 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Laburisti pripravljeni podpreti nov referendum o brexitu

Britanski laburisti so včeraj izrazili pripravljenost podpreti nov referendum o članstvu Velike Britanije v EU. Vodja laburistov Jeremy Corbyn naj bi poslancem stranke dejal, da bodo podprli nov referendum, če bo parlament v sredo zavrnil njihov predlog dogovora o brexitu.

Britanski parlament bo v sredo glasoval o prihodnjih korakih v procesu brexita, še prej pa ga bo v torek nagovorila britanska premierka Theresa May. Ta vztraja, da bo Združeno kraljestvo unijo zapustilo 29. marca, kot je predvideno, a na Otoku se krepijo pozivi, naj izstop preloži. Zato bi lahko poslanci na sredinem glasovanju vložili tudi amandmaje, ki predlagajo glasovanje o brexitu na novem referendumu.

Odločitev laburistov za podporo drugemu referendumu bi po poročanju tujih tiskovnih agencij lahko pokopala upanje Mayeve, da bo v parlamentu naposled dobila zeleno luč za spremenjeni ločitveni sporazum, ki ga je njena vlada izpogajala z Evropsko unijo. O tem dogovoru naj bi spodnji dom parlamenta v Londonu po napovedih premierke glasoval pred 12. marcem.

Vodja največje opozicijske stranke je že dlje časa pod pritiskom, naj podpre drugi referendum. Premierka Mayeva sicer drugi referendum vseskozi zavrača in vztraja, da je treba spoštovati voljo volivcev, ki so se na referendumu junija 2016 s tesno večino odločili za brexit.

Zadnje novice

Sorodne vsebine